Σε ιστορικό υψηλό το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης

Σε ιστορικό υψηλό το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε χθες ο δείκτης Xetra DAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ο οποίος για πρώτη φορά στην 30χρονη ιστορία του ξεπέρασε τις 13.000 μονάδες. Οι επενδυτές έχουν ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές των γερμανικών ομίλων, ενώ θετικά λειτουργούν και οι ευνοϊκές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Από τις αρχές της χρονιάς ο DAX έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 13% και εκτιμάται πως θα κλείσει το 2017 με κέρδη, συμπληρώνοντας μία εξαετία αδιάλειπτης ανόδου. Xθες έκλεισε με άνοδο 0,09%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε χθες χωρίς μεταβολή από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο FTSE 100 στο Λονδίνο με άνοδο 0,3%, ενώ στο Παρίσι και στο Μιλάνο ο Cac 40 FTSE MIB με πτώση 0,03% και 0,68% αντίστοιχα.

Ειδικότερα, οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν από την εξασθένηση του ευρώ, το οποίο διευκολύνει την κερδοφορία των εξαγωγικών εταιρειών της Ευρωζώνης. Επίσης, κατευνάστηκαν οι ανησυχίες για κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην Ισπανία λόγω του καταλανικού δημοψηφίσματος. «Ο συνδυασμός των καλών συνθηκών στην αγορά, της ανακούφισης για τις εξελίξεις στην Ισπανία, των χαμηλών επιτοκίων και του QE συνέτειναν στην άνοδο του δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη», τόνισε ο χρηματιστής Φάουαντ Ρεϊζακσίντα της FOREX.com.

Στην αμερικανική αγορά χθες πριν από το κλείσιμο ο δείκτης S&P 500 είχε ελάχιστη κάμψη, αλλά παρέμενε κοντά σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ. Αυτό συνδέεται με το ότι οι τιμές των μετοχών των ενεργειακών ομίλων υποχώρησαν λόγω πτώσης του πετρελαίου σχεδόν στα 50 δολάρια το βαρέλι εξαιτίας αύξησης αποθεμάτων.

Επιπλέον, με απώλειες κινούνταν οι τιμές των μετοχών των τηλεπικοινωνιακών ομίλων, όπως της AT&T, λόγω δραστικής μείωσης συνδρομητών. Κάμψη είχαν και οι μετοχές των τραπεζών JPMorgan και Citigroup, των οποίων τα κέρδη ξεπέρασαν τις προβλέψεις, αλλά τα έσοδα από τις συναλλαγές ελαττώθηκαν. Το ευρώ εξασθένησε προς το δολάριο κατά 0,2% στο 1,1838 δολάριο, ενώ πτώση παρουσίασε και η στερλίνα. Αφορμή ήταν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με το ότι ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου για την αποχώρηση της Βρετανίας τον Μάρτιο του 2019. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν έντονες πιέσεις στις επιχειρήσεις στη Βρετανία να καταρτίσουν τάχιστα σχέδια για να προσαρμοστoύν στις νέες συνθήκες αβεβαιότητας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή