Η πορεία των επιτοκίων, νέο πεδίο διαμάχης μεταξύ Ντράγκι – Βάιντμαν

Η πορεία των επιτοκίων, νέο πεδίο διαμάχης μεταξύ Ντράγκι – Βάιντμαν

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία αναμένεται να αποσαφηνιστεί η μελλοντική πορεία του προγράμματος αγοράς ομολόγων, το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας εξακολουθεί να παραμένει διχασμένο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τόνισε χθες από την Ουάσιγκτον ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν τα επιτόκια δανεισμού στα τρέχοντα πολύ χαμηλά επίπεδα για «αρκετό διάστημα» μετά τον τερματισμό του QE. Ο ισχυρότερος επικριτής του Ντράγκι, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν, είχε υποστηρίξει λίγο νωρίτερα ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να γίνει γρήγορα περιοριστική σε περιόδους οικονομικής ανάκαμψης.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε χθες ότι η δέσμευση της κεντρικής τράπεζας πως θα διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο όπου βρίσκονται σήμερα για «πολύ μετά» την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων είναι πολύ σημαντική ώστε να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα. «Το “πολύ μετά” είναι εξαιρετικά σημαντικό ώστε να παραμείνουν σταθερές οι προσδοκίες για τα επιτόκια δανεισμού», είπε χθες ο κ. Ντράγκι μιλώντας σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον, παρουσία του τέως προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι. Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι υπερασπίστηκε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, λέγοντας ότι χάρη και σε αυτό δημιουργήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρωζώνη. Ο κεντρικός τραπεζίτης υπερασπίστηκε και τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων για τις τράπεζες που τοποθετούν τα χρήματα τους στην ΕΚΤ, λέγοντας πως δεν έχουν πλήξει την κερδοφορία των τραπεζών. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ είναι στο 0%, στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ανάπτυξη αλλά και τον πληθωρισμό, ο οποίος εξακολουθεί να απέχει σημαντικά από τον στόχο του 2%. Ο κ. Ντράγκι είπε πως υπάρχει κάποια πρόοδος στο θέμα της αύξησης των μισθών, αλλά δεν είναι επαρκής.

Ο Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξη του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche δήλωσε ότι τα επιτόκια δανεισμού δεν θα πρέπει να παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα και πως η νομισματική πολιτική θα πρέπει να γίνεται, και μάλιστα γρήγορα, πιο περιοριστική σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με το Wirtschaftswoche, ο κ. Βάιντμαν δήλωσε πως «οι κάνουλες της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να κλείσουν γρήγορα και με συνετό τρόπο».

Μιλώντας χθες το πρωί και ο Πέτερ Πράετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, είχε ταχθεί υπέρ της επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορεί να διαφωνούν στο θέμα της διάρκειας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά τουλάχιστον συμφωνούν πως τα επιτόκια δανεισμού θα πρέπει να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για «πολύ μετά» την ολοκλήρωση του QE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή