Πρωταθλητές σε… λήθαργο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία του ποδοσφαίρου έχει αποδείξει πως σε κάθε αγωνιστική περίοδο η ομάδα που έχει κατακτήσει το προηγούμενο πρωτάθλημα εισέρχεται ως φαβορί στο επόμενο. Η φετινή σεζόν, όμως, καταργεί αυτόν τον άγραφο κανόνα καθώς, πέραν της Ελλάδας στην οποία ο Ολυμπιακός είναι μακριά από την κορυφή, το 95% των πρωταθλημάτων της Ευρώπης δεν έχει στην κορυφή της βαθμολογίας του τον περυσινό πρωταθλητή.

Πέραν των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων στα οποία καμία εκ των Μπάγερν, Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι, Γιουβέντους και Μονακό δεν βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, δυσκολίες για τους πρωταθλητές παρατηρούνται και στις υπόλοιπες 16 χώρες που συμπληρώνουν τις 21 πρώτες λίγκες, με βάση την κατάταξη των πρωταθλημάτων στη λίστα της UEFA. Εκ των 21 πρωταθλημάτων, η μόνη πρωταθλήτρια που βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας είναι η Σαχτάρ Ντονέτσκ της Ουκρανίας.

Τα εν εξελίξει πρωταθλήματα βρίσκονται από την 6η ώς τη 12η αγωνιστική, συνεπώς το δείγμα μπορεί να είναι μικρό, αλλά έχει δεδομένα κάποια βάση. Βεβαίως, κανένας τίτλος δεν κρίθηκε στην 6η, την 7η ή την 8η αγωνιστική, αλλά η εικόνα των πρωταθλητών μέχρι στιγμής προβληματίζει.

Οι λόγοι

Το γεγονός πως οι 20 εκ των 21 περυσινών τροπαιούχων είναι μακριά από την πρώτη θέση μπορεί μεν να δημιουργεί εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο, ωστόσο κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Οι μέτριες μεταγραφές της Μπάγερν και το κακό κλίμα στις σχέσεις Αντσελότι – παικτών δεν μπορούν να συγκριθούν με την έλλειψη βάθους της Ρεάλ Μαδρίτης, ούτε βεβαίως με το απογοητευτικό ξεκίνημα του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Οσον αφορά την Πρέμιερ Λιγκ, το γεγονός πως η πρωταθλήτρια δεν διατηρεί τον τίτλο της δεν αποτελεί είδηση, καθώς την τελευταία οκταετία καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να πάρει σερί πρωτάθλημα. Οι μεγάλες εκπλήξεις συναντώνται στη Γερμανία, αλλά και την Ιταλία, παρά το γεγονός πως Μπάγερν και Γιουβέντους δεν βρίσκονται ακόμη ιδιαίτερα μακριά από την πρώτη θέση.

Ως προς τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στα πρωταθλήματα των κατατάξεων 10-20 (ανάμεσα στα οποία και το ελληνικό), η έκπληξη μπορεί να αποδοθεί εν μέρει και στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Οι πρωταθλήτριες ομάδες, εν αντιθέσει με τα παλαιότερα χρόνια, ξεκινούν με επίσημους αγώνες στα τέλη Ιουλίου, πράγμα που δυσκολεύει τη διαχείριση του ρόστερ και των στόχων τους.

Βεβαίως, θα ήταν άδικο να μη γίνει ξεχωριστή αναφορά και στις ομάδες που αμφισβητούν με τις εμφανίσεις τους στο γήπεδο τους περυσινούς πρωταθλητές. Στην Ιταλία, η Νάπολι συναρπάζει με την καταπληκτική της επίθεση και το απόλυτο των νικών σε 7 παιχνίδια. Ομοίως και η Ντόρτμουντ του Πίτερ Μπος, που σκοράρει κατά ριπάς και βρίσκεται στην κορυφή. Η Παρί Σεν Ζερμέν πετάει επιθετικές «σπίθες» και βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ εντυπωσιακή πορεία στη Ρωσία καταγράφει η Ζενίτ με 28 βαθμούς σε 12 αγώνες αφήνοντας την πρωταθλήτρια Σπάρτακ στους 17. Στο Βέλγιο, η Μπριζ με 24 βαθμούς στην 9η αγωνιστική έχει πάρει σημαντική διαφορά, ενώ η πρωταθλήτρια Ολλανδίας Φέγενορντ έχει 3 βαθμούς λιγότερους από την πρωτοπόρο Αϊντχόφεν. Στην Ελλάδα, η ΑΕΚ είναι στο +5 από τον Ολυμπιακό καταγράφοντας μια πολύ εμφατική νίκη στο μεταξύ τους ντέρμπι, ενώ στην Κύπρο ο ΑΠΟΕΛ απογοητεύει, με την Ανόρθωση να είναι στην κορυφή. «Ψηλά» τη σημαία των πρωταθλητών κρατάει μονάχα η Σαχτάρ με 28 βαθμούς σε 11 παιχνίδια, 4 περισσότερους από την Ντιναμό Κιέβου στο ουκρανικό πρωτάθλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή