Νέο τελεσίγραφο Μαδρίτης σε Πουτζδεμόν – δεν προτίθεται να απαντήσει η Βαρκελώνη

Νέο τελεσίγραφο Μαδρίτης σε Πουτζδεμόν – δεν προτίθεται να απαντήσει η Βαρκελώνη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταλανική κυβέρνηση δεν θα ανταποκριθεί στο νέο τελεσίγραφο που της υπέβαλε η Μαδρίτη, καλώντας τη να ξεκαθαρίσει τη θέση της άμεσα και διακηρύσσοντας ότι θα ανασταλεί η αυτονομία της καταλανικής περιφέρειας εάν δεν υπάρξει έγκαιρη υποχώρηση ως προς το θέμα της ανεξαρτητοποίησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο καταλανικός τηλεοπτικός σταθμός TV3. 

Νωρίτερα σήμερα, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, δήλωσε ότι η Μαδρίτη θα αναλάβει τον έλεγχο της Καταλωνίας και την απευθείας διακυβέρνησή της περιφέρειας, εφόσον ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόν δεν εγκαταλείψει την προσπάθεια απόσχισης της περιοχής από την Ισπανία, έως τις 11:00 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης. 

«Ο κ. Πουτζδεμόν έχει ακόμη την ευκαιρία να αρχίσει να συμβάλλει στην επίλυση της κατάστασης, απαντώντας ''Ναι'' ή ''Όχι'' στο αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας», είπε συγκεκριμένα η Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Η Μαδρίτη είχε δώσει μία πρώτη διορία στον Πουτζδεμόν έως τις 11:00 σήμερα, προκειμένου να αποσαφηνίσει τη θέση του για την ανεξαρτησία με ένα «Ναι» ή ένα «Όχι», όμως ο καταλανός ηγέτης δεν απάντησε απευθείας στην ερώτηση.

Συγκεκριμένα, η απάντηση του στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης χαρακτηρίστηκε «άκυρη» από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ισπανίας, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του ηγέτη των Καταλανών, με την οποία ζητάει από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να προχωρήσουν σε διάλογο διάρκειας δύο μηνών και τον καλεί να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό.

Η απάντηση του αυτονομιστή ηγέτη της Καταλωνίας στο αίτημα που διατύπωσε η ισπανική κυβέρνηση, η οποία τον κάλεσε να αποσαφηνίσει εάν έχει κηρύξει ανεξαρτησία ή όχι , στερείται εγκυρότητας, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας Ραφαέλ Καταλά σύμφωνα με τον ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe.

Μέσω της επιστολής, ο Πουτζδεμόν ζητάει από τον Ραχόι να σταματήσει τις δικαστικές διώξεις σε βάρος του επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας, ενώ αποφεύγει και πάλι να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα που του είχε θέσει η ισπανική κυβέρνηση, σχετικά με το εάν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλωνίας ή όχι.

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε το Σάββατο ότι η ισπανική κυβέρνηση θα αναλάβει τον έλεγχο της αυτόνομης καταλανικής περιφέρειας, εάν ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόν δεν απαντήσει με ξεκάθαρο τρόπο στο ερώτημα της Μαδρίτης για το αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλωνίας από την Ισπανία.

Ο Πουτζδεμόν προέβη σε μία διφορούμενη κίνηση το βράδυ της Τρίτης, κηρύσσοντας συμβολικα την ανεξαρτησία, και καλώντας σε διαπραγματεύσεις τη Μαδρίτη λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, απογοητεύοντας σε μεγάλο βαθμό τους οπαδούς της απόσχισης. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, του έχει δώσει διορία μέχρι τη Δευτέρα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του, και στη συνέχεια μέχρι την Πέμπτη για να αλλάξει γνώμη, εφόσον επιμείνει στην προοπτική της απόσχισης, απειλώντας ότι θα αναστείλει την αυτονομία της Καταλωνίας, αν επιλέξει το σενάριο του διαζυγίου.

Είχε διαμηνύσει μάλιστα στον Πουτζδεμόν ότι θα έπρεπε να απαντήσει με ένα απλό «ναι» ή «όχι» στο ερώτημα και πως οποιαδήποτε διφορούμενη απάντηση θα εκλαμβανόταν από τη Μαδρίτη ως επιβεβαίωση της κήρυξης ανεξαρτησίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή