Εξιχνιάστηκε μεγάλη απάτη με μηνύματα σε smartphones

Εξιχνιάστηκε μεγάλη απάτη με μηνύματα σε smartphones

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας εξιχνιάστηκε μεγάλης έκτασης ηλεκτρονική απάτη, η οποία στόχευε smartphones συγκεκριμένου κατασκευαστή.

Από τη μέχρι σήμερα αστυνομική έρευνα προέκυψε η εμπλοκή τουλάχιστον 15 ατόμων, μεταξύ των οποίων και τριών ιδιοκτητών καταστημάτων πώλησης συσκευών και ειδών κινητής τηλεφωνίας, στο κέντρο της Αθήνας

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για αδικήματα της παράνομης πρόσβασης σε πληροφοριακό σύστημα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της απάτης με υπολογιστή.

Η διερεύνηση της υπόθεσης εδράζεται σε καταγγελίες πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες αφού είχαν αφαιρεθεί τα κινητά τους τηλέφωνα (από κλοπή, διάρρηξη ή ληστεία), εξαπατήθηκαν μέσω απατηλών σύντομων μηνυμάτων, με υποτιθέμενο αποστολέα τη συγκεκριμένη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων.

Ο τρόπος δράσης

Πιο αναλυτικά, οι παθόντες, μετά την αφαίρεση της συσκευής τους και εφόσον είχαν ενεργοποιήσει προεγκατεστημένη υπηρεσία της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία ειδοποιούσε τον νέο κάτοχο της αφαιρεθείσας συσκευής να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί τους, δέχονταν απατηλό μήνυμα που τους ενημέρωνε ότι η συσκευή τους έχει εντοπιστεί.

Στη συνέχεια, προκειμένου να εμφανιστεί η ακριβής τοποθεσία της συσκευής, το παραπάνω μήνυμα τους προέτρεπε να εισάγουν σε συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο (ο οποίος προσομοίαζε με τον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας), τα στοιχεία σύνδεσής τους.

Μετά την εισαγωγή των παραπάνω στοιχείων, αυτά υποκλέπτονταν, με αποτέλεσμα να παρακαμφθούν τα μέτρα ασφάλειας της συσκευής και οι δράστες να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα της και να καταστεί η συσκευή λειτουργική και διαθέσιμη προς πώληση σε νέους χρήστες.

Από την πολύμηνη και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκαν οι νέοι «κάτοχοι» των αφαιρεθέντων συσκευών, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα άτομα που ενέχονται τόσο στη διαδικασία υποκλοπής των στοιχείων σύνδεσης των λογαριασμών και στη παράκαμψη των μέτρων ασφαλείας των συσκευών, όσο και στη μετέπειτα διάθεσή τους στην αγορά.

Επιπλέον, μέρος των κινητών τηλεφώνων εντοπίστηκε να διατίθεται προς πώληση μέσω αγγελιών, είτε σε προσωπικούς λογαριασμούς ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, είτε σε ιστοσελίδες αγοραπωλησιών.

Από την περαιτέρω ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών εντοπίστηκαν τρία καταστήματα πώλησης συσκευών κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της Αθήνας και μετά από έρευνες σε αυτά, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των ιδιοκτητών τους στην αγοραπωλησία των επίμαχων συσκευών και στη διαδικασία υποκλοπής των στοιχείων σύνδεσης, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12 επιπλέον «έξυπνες» συσκευές (κινητά τηλέφωνα και ταμπλετ).

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι δύο από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων συνεργάζονταν με δύο άτομα πακιστανικής καταγωγής, τα οποία διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και αναλάμβαναν έναντι χρηματικής αμοιβής το ξεκλείδωμα των αφαιρεθέντων συσκευών, αποστέλλοντας τα απατηλά μηνύματα.

Από το σύνολο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 16 κινητά τηλέφωνα και ένα τάμπλετ, εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν αποδοθεί οκτώ στους νόμιμους κατόχους τους.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζονται οι έρευνες, για την πλήρη διαλεύκανση και άλλων συναφών υποθέσεων, ενώ ερευνάται η συμμετοχή των εμπλεκομένων σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις υποκλοπής στοιχείων και μετέπειτα διάθεσης προς πώληση, «έξυπνων» συσκευών που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή