ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Αναστασιάδη, ενόψει της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με Τραμπ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Οι δύο άνδρες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, συζήτησαν για τη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, στην ατζέντα της οποίας θα βρίσκεται και το Κυπριακό.

Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τραμπ θα συζητηθεί και ο ρόλος που η Ελλάδα επιθυμεί να διαδραματίσει στην Ανατολική Μεσόγειο, πώς προτίθεται να το πράξει, και πώς αυτός συνάδει με τα αμερικανικά συμφέροντα.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή αυξημένο για μια σειρά από λόγους: από τον ανταγωνισμό με τη Μόσχα, την αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της Τουρκίας, και την αυξανόμενη απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, μέχρι τις προοπτικές που διαφαίνονται στον ενεργειακό τομέα.

Το περιφερειακό γεωπολιτικό σκηνικό φέρνει πιεστικά την Ελλάδα στο προσκήνιο αναβαθμίζοντας την υπεραξία της γεωγραφικής της θέσης την ώρα που, όπως διαπίστωσε η «Κ» τις προηγούμενες ημέρες, η αίσθηση που υπάρχει αυτή την περίοδο στην αμερικανική πρωτεύουσα για τη χώρα είναι πολύ θετική.

Παράλληλα, με δεδομένη την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Ντόναλντ Τραμπ, στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης υπογραμμίζουν τη μεγάλη σημασία που έχει να υπάρξει καλή προσωπική χημεία ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο κ. Τραμπ έχει θετική εικόνα για τους Ελληνες, όπως είπε και ο ίδιος κατά τον εορτασμό της ελληνικής ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο, τον περασμένο Μάρτιο. Αναφορές στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και τον ρόλο που διαδραματίζει στην πολιτική και οικονομική ζωή των ΗΠΑ θα δημιουργήσουν το σωστό πλαίσιο. Επίσης, η προβολή της συμβολικής αξίας της Ελλάδας για τη Δύση ως λίκνου της δημοκρατίας, και η διασύνδεσή της με το γεγονός ότι η Αμερική είναι σήμερα η μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου. Τέλος, η επισήμανση ότι, λόγω γεωγραφίας, η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη γραμμή του μετώπου της Δύσης έναντι της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, θα κινήσει το ενδιαφέρον του Αμερικανού προέδρου και θα δημιουργήσει το υπόβαθρο για περαιτέρω συζητήσεις στα θέματα ουσίας, από τη γεωπολιτική και την ενέργεια, μέχρι την οικονομία.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ