Καζάνι που βράζει το Κουρδιστάν μετά την ήττα στο Κιρκούκ

Καζάνι που βράζει το Κουρδιστάν μετά την ήττα στο Κιρκούκ

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ήττα στο Κιρκούκ και οι εξελίξεις που ακολούθησαν στην ευρύτερη περιοχή δημιουργούν πολιτική κρίση και μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ρήγματα στο Κουρδιστάν.

Τα αντιπολιτευόμενα κινήματα και κόμματα του Κουρδιστάν θεωρούν ότι η κυβέρνηση φέρει την μέγιστη ευθύνη για την μεγάλη πανωλεθρία στο Κιρκούκ.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης που θεωρούν ότι η κυβέρνηση παρέδωσε δίχως καμία σοβαρή αντίσταση το Κιρκούκ και τις πετρελαιοπηγές στην κεντρική διοίκηση.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του Μασούτ Μπαρζανί επιχειρεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ρίχνοντας ευθύνες στην πλάτη της οικογένειας Ταλαμπανί που ελέγχει την πόλη Σουλεϊμάνιγια και διατηρεί σχέσεις με το Ιράν και την Βαγδάτη.

Τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από την οικογένεια Μπαρζανί προβάλλουν την άποψη ότι η οικογένεια Ταλαμπανί παρέδωσε το Κιρκούκ στην Βαγδάτη  με μυστική συμφωνία, σύμφωνα με την οποία, στο Κιρκούκ δημιουργείται καθεστώς συνιδιοκτησίας Κούρδων-Βαγδάτης και η κεντρική κυβέρνηση ξεκινά να καταβάλλει τους μισθούς των Κούρδων στρατιωτών και γραφειοκρατών.

Το φιλελεύθερο κουρδικό κίνημα Γκοράν δεν αποδέχεται την παραπάνω επεξήγηση της ηγεσίας του Μπαρζανί και βάλλει κατά την κυβέρνησης σε υψηλούς τόνους με ένα σκληρό γραπτό ανακοινωθέν που δίνει στην δημοσιότητα και με το οποίο ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης.

Παρόμοια άποψη επικρατεί και στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο κάνει λόγο για «ιστορική προδοσία» και τονίζει ότι στη νέα περίοδο έχουν τεθεί όλες οι σημαντικές εστίες των Κούρδων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή