Στον δρόμο για το Κέντρο Πολιτισμού

Στον δρόμο για το Κέντρο Πολιτισμού

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ο νέος προορισμός της Αθήνας. Ετσι, βλέπουμε ό,τι είχαμε δει και τους πρώτους μήνες λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης: συναντήσεις με ξένους ηγέτες υψηλού κύρους (πρόσφατα: Εμανουέλ Μακρόν) ή σημαντικές ομιλίες οραματικού χαρακτήρα, όπως του τέως Αμερικανού προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, φιλοξενούνται στο νέο απόκτημα της Αθήνας.

Το βράδυ της Κυριακής η πολυεπίπεδη σημασία της λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ για την Αθήνα υπογραμμίστηκε με τον πλέον εορταστικό τρόπο, καθώς εγκαινιάστηκε επισήμως η νέα έδρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (το πλήρες ρεπορτάζ του Νίκου Βατόπουλου στη σελίδα 15). Η μετάβαση από το ιστορικό αλλά ξεπερασμένο «Ολύμπια» της οδού Ακαδημίας έχει χαρακτηριστικά άλματος στον χρόνο και αφορά τόσο τις συνθήκες καλλιτεχνικής παραγωγής όσο και την εμπειρία του θεατή.

Το γειτονικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος έχει ζωντανέψει από καιρό κι ας εκκρεμεί η μεταφορά των συλλογών στη νέα του θέση. Πλήθος επισκεπτών κάθε ηλικίας πλημμυρίζει σε καθημερινή βάση τα δύο ανοικτά αναγνωστήρια προσφέροντας μια αναζωογονητική εικόνα.

Επειδή όμως βρισκόμαστε στην Ελλάδα πάντα θα υπάρχει «κάτι» που θα μας υπενθυμίζει τον κακό μας εαυτό. Αναφέρομαι στην οργάνωση της κυκλοφορίας περιμετρικά του ΚΠΙΣΝ και κυρίως στη σύνδεση του χώρου στάθμευσης του συγκροτήματος με την οδό Λάμπρου Κατσώνη, που στο συγκεκριμένο ύψος μετονομάζεται σε Επαμεινώνδα. Η σύνδεση γίνεται μέσα από έναν μικρό δρόμο διπλής κυκλοφορίας με παρκαρισμένα οχήματα, όπου τις απογευματινές ώρες ή σε ημέρες παραστάσεων της Λυρικής και λοιπών εκδηλώσεων παρατηρείται κυκλοφοριακό κομφούζιο άνευ προηγουμένου. Η αναστάτωση για τους κατοίκους μιας κάποτε ήσυχης γειτονιάς είναι πρωτοφανής και δικαίως διαμαρτύρονται. Αναρωτιέται κανείς: πώς είναι δυνατόν να τέθηκε σε λειτουργία η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην πόλη εδώ και χρόνια, χωρίς να έχει επιλυθεί ένα τόσο εμφανές πρόβλημα; Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει λύση το συντομότερο δυνατό. Αυτό που συμβαίνει στα μικρά στενάκια της περιοχής αδικεί το τεράστιο αυτό έργο και τους θετικούς συμβολισμούς για την πόλη και τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή