Τραμπ: Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα

Τραμπ: Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα

6' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είμαστε δίπλα στους Ελληνες που ανακάμπτουν από την κρίση. Κάλεσα τον κ. Τσίπρα να συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξή μας για την ελάφρυνση του χρέους, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο, έπειτα από τη συνάντησή τους. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως», ανέφερε.

Ο κ. Τραμπ έκανε λόγο για εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική συζήτηση όσον αφορά την άμυνα, την ενέργεια και το εμπόριο. Συνεχάρη την Ελλάδα για το γεγονός ότι, όπως ανέφερε, είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που τιμά την υποχρέωση για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ. Η αναβάθμιση του στόλου των F-16 θα ενισχύσει τη συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ, πρόσθεσε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για τη φιλοξενία των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στη βάση της Σούδας.

«Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για την σταθερότητα στην περιοχή και έχω την αίσθηση ότι όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο θα είναι πιο δυνατή. Σε αμυντικό επίπεδο η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί», διεμήνυσε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος Τραμπ.

«Εκτιμούμε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του ΤΑΠ του αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου. Είμαι πολύ υπερήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο», πρόσθεσε. «Θα οικοδομήσουμε πάνω στις κοινές μας αξίες και στην κοινή μας ιστορία για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας και για τα δύο έθνη μας», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τραμπ: Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα-1

Τονίζοντας την ισχυρή φιλία μεταξύ των δύο λαών, η οποία βασίζεται στις κοινές αξίες, ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Ελληνας πρωθυπουργός.

«Οι ιδρυτές των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από την Αρχαία Ελλάδα και η ελληνική επανάσταση από τον αμερικανικό αγώνα για ανεξαρτησία», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της ελληνικής ομογένειας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες, όπως τόνισε, βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που έχουν υπάρξει μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, στάθηκε στο θέμα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων. «Η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση και προσελκύει επενδύσεις», ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι η χώρα μας «καθίσταται σήμερα ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας σε σημαντικές και ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη», ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία, υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Αγκυρας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Τάχθηκε δε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

«Η Ελλάδα ακολουθεί ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας, ως μια χώρας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ασταθή και αποσταθεροποιημένη περιοχή», επισήμανε ακόμη ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Μίλησε για τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος και παρατήρησε: «Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη βάση της Σούδας ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Σε ότι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».

 

 

Υποδοχή στον Λευκό Οίκο

Νωίτερα, περίπου στις 19:00 ώρα Ελλάδος (12:00 τοπική), ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε τον Ελληνα πρωθυπουργό στην είσοδο του Λευκού Οίκου.

Ο δύο ηγέτες έκαναν χειραψία, στράφηκαν χαμογελαστοί προς τα τηλεοπτικά συνεργεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου για την κατ΄ιδίαν συνάντηση στην αρχή και το γεύμα εργασίας πουακολούθησε. 

Τραμπ: Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα-2

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε αρχικά στις δυσκολίες που έχει περάσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ενώ τόνισε ότι θα επανέλθει σύντομα. «Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά αλλά έχει κάνει θαυμάσια δουλειά για να επιστρέψει και θα επιστρέψει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Συνεργαζόμαστε σε πολλούς τομείς με την Ελλάδα, όπως είναι η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνέντευξη θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς». «Εχουμε μια μακροχρόνια σχέση. Έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι», είπε ο Αμερικανός πρόεδρο και υπογράμμισε ότι ανυπομονεί για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει. Στη συζήτηση, ο Τραμπ αναμένεται να σταθεί στην προώθηση συνεργασίας με την Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο μέσω της ενίσχυσης επενδύσεων αλλά και σε αμυντικό καθώς θεωρεί την χώρα μας ως «σύμμαχο – κλειδί» στο ΝΑΤΟ.

Τραμπ: Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα-3

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για την πρόσκληση και φιλοξενία, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας αποτελεί σημαντικό στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ σε μια ευαίσθητη περιοχή. Μάλιστα έκανε λόγο για έναν αξιόπιστο εταίρο που μοιράζεται κοινές αξίες με την Ελλαδα, όπως η ελευθερια και η δημοκρατία.

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση σήμερα. Πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μία πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος. Επίσης, μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία και η Δημοκρατία, αξίες τις οποίες μοιραζόμαστε. Συνεπώς είμαι πάρα πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα», είπε χαρακτηριστικά  ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Πρόσκληση στον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Ελλάδα

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Τραμπ να επισκεφθεί την Ελλάδα στη διάρκεια της διευρυμένης συνάντησης των αντιπροσωπειών ΗΠΑ-Ελλάδας στον Λευκό Οίκο.

«Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Ελλάδα, είστε ευπρόσδεκτος», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι οι Έλληνες λατρεύουν την Αμερική και παράλληλα σημείωσε ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλοί Έλληνες που παίζουν έναν πολύ κρίσιμο ρόλο στην πολιτική και την οικονομία και πολλοί από αυτούς είναι υποστηρικτές του.

«Απολύτως, απολύτως εξαιρετική υποστήριξη», σχολίασε στο σημείο αυτό ο κ. Τραμπ.

Τραμπ: Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα-4

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι γνωρίζει αυτά που έχει περάσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και συνέχισε: «Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε κάνει. Ξέρω ότι ειδικά στο πεδίο του τουρισμού έχετε μια πολύ δυναμική ανάκαμψη, έχετε χτυπήσει νούμερα ρεκόρ. Η Ελλάδα είναι ένας πανέμορφος τόπος, έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα και είμαστε μαζί σας. Είμαστε μαζί σας πραγματικά και είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ σήμερα».

«Είναι τιμή μας να βρισκόμαστε μαζί σας σήμερα και προσδοκούμε να έχουμε αυτές τις συζητήσεις για τη συνεργασία, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Ίσως να είναι η πιο όμορφη περιοχή, μεν, αλλά και η πιο σταθερή χώρα στην περιοχή. Οπότε, λοιπόν, προσδοκούμε με ανυπομονησία να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας διότι έχουμε κοινές βλέψεις και κοινά συμφέροντα στην περιοχή».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στο Blair House του Λευκού Οίκου, στο οποίο θα φιλοξενηθεί.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή