Forbes: Πλουσιότεροι οι πλούσιοι Αμερικανοί, φτωχότερος ο Τραμπ

Forbes: Πλουσιότεροι οι πλούσιοι Αμερικανοί, φτωχότερος ο Τραμπ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περιουσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε κατά 600 εκ. δολάρια το 2017 στα 3,1 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά 98 θέσεις στην 248ή θέση της λίστας Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς.

Η συνολική περιουσία των 400 πλουσιότερων Αμερικανών αυξήθηκε στα 2,7 τρισ. δολάρια το 2017 από 2,4 τρισ. δολάρια το 2016, ενώ ο ελάχιστος καθαρός πλούτος που απαιτείται ώστε να περιληφθεί κάποιος στην λίστα Forbes αυξήθηκε στο ποσό ρεκόρ των 2 δισ. δολαρίων. Η δύσκολη περίοδος που διανύει η αγορά ακινήτων της Νέας Υόρκης, ο πολυδάπανος προεκλογικός αγώνας και μια ακριβή αγωγή συνέβαλαν ώστε να περιοριστεί κατά 600 εκ. η περιουσία του προέδρου Τραμπ. Το μεγαλύτερο πλήγμα προήλθε από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που κατέχει ο Τραμπ, το οποίο είναι επικεντρωμένο στη Νέα Υόρκη.

Η αξία αρκετών ακινήτων στο Μανχάταν, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται γύρω από την 5η λεωφόρο, έχει μειωθεί, γεγονός που περιόρισε την περιουσία του Τραμπ κατά 400 εκ. δολάρια. Παράλληλα, υποχώρησε και η αξία ορισμένων γηπέδων γκολφ του προέδρου σε Μαϊάμι, Σκωτία και Ιρλανδία. Τα μετρητά του Τραμπ περιορίστηκαν κατά περίπου 100 εκ. εξαιτίας δαπανών ύψους 66 εκ. δολαρίων που έκανε στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα και του συμβιβασμού ύψους 25 εκ. δολαρίων σε δικαστική διένεξη σχετική με το Πανεπιστήμιο Τραμπ. Ορισμένα περιουσιακά στοιχεία του Τραμπ είχαν ανοδική πορεία, περιλαμβανομένου ενός ουρανοξύστη στο Λας Βέγκας και ενός κτιρίου γραφείων στο Σαν Φρανσίσκο όπου ο Τραμπ κατέχει μερίδιο.

Σε γενικές γραμμές «οι πλούσιοι Αμερικανοί είναι πλουσιότεροι από ποτέ. Ο ελάχιστος καθαρός πλούτος που πρέπει να έχει κανείς ώστε να περιληφθεί στον κατάλογο του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς είναι πλέον 2 δισ. δολάρια, επίπεδο ρεκόρ», είπαν χθες οι Λουίζα Κρολ και Κέρι Ντόλαν υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας Forbes Media.

Ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού Microsoft, ανακηρύχτηκε πλουσιότερος Αμερικανός για 24η συνεχόμενη χρονιά με καθαρή περιουσία 89 δισ. δολαρίων το 2017.

Στην δεύτερη θέση, όπου είχε αναρριχηθεί το 2016, παρέμεινε ο Τζεφ Μπέζος, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon με καθαρό πλούτο ύψους 81,5 δισ. δολαρίων.

Στην τρίτη θέση κατατάχθηκε ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ της εταιρείας Berkshire Hathaway, ο οποίος κατείχε τη δεύτερη θέση του καταλόγου επί 15 συναπτά έτη, με περιουσία 78 δισ. δολαρίων.

Ο μεγάλος κερδισμένος του 2017 είναι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, που κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του κατά 15,5 δισ. δολάρια στα 71 δισ. δολάρια. Παρέμεινε στην τέταρτη θέση του καταλόγου όπου είχε βρεθεί και το 2016, αλλά μάλλον δεν θα τον πειράξει ιδιαίτερα. Την πρώτη πεντάδα κλείνει ο Λάρι Ελισον, συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού Oracle, με καθαρό πλούτο αυξημένο κατά 9,7 δισ. δολάρια στα 59 δισ. δολάρια συνολικά.

Ακολουθούν οι αδελφοί Κοχ (ο πατέρας τους Φρεντ Κοχ είχε εφεύρει μέθοδο για την διύλιση αργού πετρελαίου και την μετατροπή του σε βενζίνη) καταλαμβάνουν την πέμπτη και έκτη θέση και ακολουθεί ο Μάικλ Μπλούμπεργκ της ομώνυμης εταιρείας ΜΜΕ και παροχής οικονομικών δεδομένων, ενώ τη δεκάδα κλείνουν οι συνιδρυτές του τεχνολογικού γίγαντα της Google, Λάρι Πέιτζ και Σέρζι Μπριν. Οι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι της λίστας Forbes ανέρχονται σε 267 το 2017 και οι γυναίκες σε 50 (από 51 το 2016). Η μέση καθαρή περιουσία των 400 μελών της λίστας αυξήθηκε το 2017 στα 6,7 δισ, νέο ρεκόρ, από 6 δισ. το 2016. Με τόσο υψηλό όριο 169 Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι δεν περιλήφθηκαν στον κατάλογο Forbes το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή