Γερμανικά και αμερικανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Γερμανικά και αμερικανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ στον Λευκό Οίκο

10' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θετικό κλίμα κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο καταγράφεται στις αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ, κυρίως με αναμετάδοση ρεπορτάζ των πρακτορείων ειδήσεων.

«Ο Τραμπ και ο Τσίπρας κατακλύζουν ο ένας τον άλλον με επαίνους», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται ότι κατά την συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον οι δύο ηγέτες δεν φείσθηκαν επαίνων ο ένας για τον άλλον.

«Σε ένα σημείο, η διάθεση ωστόσο παγώνει», γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην κριτική που είχε ασκήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στον Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.

«Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε τα βήματα προόδου που έχει επιτύχει η Ελλάδα. Η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, είπε ο Τραμπ την Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Είπε στον Τσίπρα ότι θα στηρίξει ένα υπεύθυνο σχέδιο για ελάφρυνση χρέους», αναφέρει η FAZ και επισημαίνει ότι το ίδιο είχε δηλώσει και ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το ΔΝΤ ζητάει ελάφρυνση του χρέους μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή χαμηλότερων επιτοκίων. «Καλό κλίμα παρά τις παλαιότερες επικρίσεις», τιτλοφορείται το δεύτερο μέρος της ανταπόκρισης από την Ουάσιγκτον, στο οποίο παρατίθενται η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και ο έπαινος για την επίτευξη του στόχου του 2% του ΑΕΠ που θέτει το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του.

«Ο αριστερής κατεύθυνσης Πρωθυπουργός είχε κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής περιόδου εκφράσει κριτική στον δεξιό λαϊκιστή αουτσάιντερ Τραμπ. Είχε πει τότε ότι ο ρεπουμπλικάνος εκφράζει μια σειρά από κακές ιδέες. Και είπε ο Τραμπ: Μακάρι να το ήξερα πριν από την ομιλία μου, ενώ ο κ. Τσίπρας αντέδρασε αποφεύγοντας την ερώτηση. Υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών πολλές προοπτικές προκειμένου να μπορέσει κανείς να λύσει τις διαφορές, δήλωσε», αναφέρει η εφημερίδα κι επισημαίνει την συμφωνία των δύο κυβερνήσεων για την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών F-16, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το Κογκρέσο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έβλεπαν ανέκαθεν στην Ελλάδα έναν σημαντικό διατλαντικό εταίρο στην ταραχώδη περιοχή της Μεσογείου μεταξύ της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας. Επιπλέον, διατηρούν στο ελληνικό νησί της Κρήτης μια μεγάλη στρατιωτική βάση», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ρεπορτάζ από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση και η Münchner Merkur, η οποία επισημαίνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα, μετά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει επιτύχει πρόοδο. Η Ελλάδα κάνει «καταπληκτική δουλειά», είπε ο Τραμπ, αναφέρει η εφημερίδα και τονίζει ότι και το ΔΝΤ πιστοποίησε ότι η Ελλάδα πέτυχε ή ακόμη και ξεπέρασε τους στόχους ανάπτυξης. «Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε την Δευτέρα μετά από την συνάντηση με τον Τσίπρα όλο επαίνους για τις μεταρρυθμίσεις. "Συνεχάρην τον Πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό για τις αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έκανε η Ελλάδα εφαρμόζοντας δύσκολες κατευθυντήριες γραμμές, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των συντάξεων και του φόρου εισοδήματος". Η Λαγκάρντ δήλωσε ακόμη: "Σε ό,τι αφορά μια ελάφρυνση χρέους με την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει το πρόσφατα επί της αρχής υιοθετηθέν από το ΔΝΤ πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα βοήθειας το 2018"» καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας του Μονάχου.

Εκτενές ρεπορτάζ, με βάση τις ανταποκρίσεις των πρακτορείων ειδήσεων, από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του και το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, υπό τον τίτλο «Τσίπρας και Τραμπ σε πορεία τρυφερότητας». «Κατά την συνάντηση στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ γέμισε τον έλληνα Πρωθυπουργό Τσίπρα επαίνους. Η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και έκανε καταπληκτική δουλειά, είπε ο Τραμπ. Και ο Τσίπρας είχε μόνο καλά λόγια στις αποσκευές του – τον προηγούμενο χρόνο ηχούσε διαφορετικά», αναφέρει το ρεπορτάζ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για τις καλές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά τις οικονομικές δυσκολίες, αλλά και η στήριξη σε ένα «υπεύθυνο σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους».

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τις επιδόσεις της οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και στην ικανοποίηση που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ για την διάθεση του 2% του ΑΕΠ της χώρας σε αμυντικές δαπάνες, όπως ορίζει το ΝΑΤΟ.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανόφωνης υπηρεσίας της Deutsche Welle: «Τραμπ και Τσίπρας κατακλύζονται από επαίνους», γράφει η DW και επισημαίνει: «ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει ανακαλύψει την αγάπη του για την Ελλάδα. Κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού είναι γεμάτος επαίνους. Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει στροφή 180 μοιρών» και προσθέτει ότι οι δύο ηγέτες δεν μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά προφανώς προσδοκούν οφέλη από μια καλή διμερή σχέση. Το δημοσίευμα παραθέτει τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ για την «εξαιρετική δουλειά» που κάνει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης, αλλά και την δήλωσή του ότι οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους και τις επενδύσεις, οι οποίες «προσφέρουν ευκαιρίες για το αμερικανικό εμπόριο και μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Η DW αναφέρεται εκτενώς και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας κατά την συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ενώ επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει στην Ουάσιγκτον μεγάλες ελπίδες για την ελάφρυνση χρέους. «Κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για την προεδρία των ΗΠΑ ο Τσίπρας ηχούσε εντελώς διαφορετικά. Τότε είχε εκφράσει δριμεία κριτική για τον λαϊκιστή αουτσάιντερ (…). Υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών πολλές προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, δήλωσε». Το δημοσίευμα καταλήγει με αναφορά στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 και με την επισήμανση ότι οι ΗΠΑ έβλεπαν ανέκαθεν την Ελλάδα ως έναν σημαντικό εταίρο σε μια ταραγμένη περιοχή.

Σύντομο ρεπορτάζ από τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον φιλοξενείται ακόμη στον ιστότοπο του ιδιωτικού ενημερωτικού τηλεοπτικού σταθμού ntv, ενώ αναπαραγωγή τηλεγραφημάτων από την Ουάσιγκτον γίνεται και από την Stuttgarter Zeitung.

Πώς είδαν τη συνάντηση τα αμερικανικά ΜΜΕ

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται η διαδικτυακή έκδοση του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg. Το Μπλούμπεργκ μεταδίδει πως ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι είχαν μια «παραγωγική» συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και σημείωσε πως δεν αισθάνθηκε «να απειλείται καμία στιγμή» από τον αμερικανό πρόεδρο, στον οποίο είχε αναφερθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ με τη φράση «ελπίζω να μη μας βρει αυτό το κακό» – η οποία επανήλθε στη δημοσιότητα ενόψει της συνάντησης και προβλήθηκε από αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ σχετική ερώτηση τέθηκε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις συνομιλίες τους στον Λευκό Οίκο. «Θέλω να επιβεβαιώσω ότι η συνάντηση που είχαμε ήταν πολύ παραγωγική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω μεταφραστή και πρόσθεσε ότι «καμιά στιγμή δεν ένιωσα ότι αντιμετώπιζα μια απειλή», σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ.

Πρόσθεσε ότι είδε πως υπήρχε η προοπτική «να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να έχουμε και να βρούμε πεδίο συνεννόησης». Όταν δημοσιογράφος έθεσε στον κ. Τσίπρα την ερώτηση για τη δήλωσή του σχετικά με τον Τραμπ «ελπίζω να μη μας βρει αυτό το κακό», ο Τραμπ χαμογέλασε κι αστειεύτηκε «μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου». «Αρκετές χώρες ήταν νευρικές στην αρχή, αλλά έχω πολύ καλές σχέσεις με τους ηγέτες σχεδόν κάθε χώρας με την οποία συνδιαλέχθηκα», είπε ο Τραμπ αμέσως μετά την απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας. «Ο λόγος που ανησυχούσαν ήταν ότι δεν θα επιτρέψω οποιαδήποτε χώρα του κόσμου να εκμεταλλευθεί τη δική μας χώρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», πρόσθεσε. Ο Τραμπ στα εισαγωγικά του σχόλια στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στην ιστορία της Ελλάδας, το γεγονός πως αποτέλεσε λίκνο της δημοκρατίας κι επαίνεσε την Αθήνα διότι εκπλήρωσε τον στόχο του NATO για το ύψος των αμυντικών δαπανών (2% του ΑΕΠ), ανέφερε ακόμη το Μπλούμπεργκ.

Υπό τον τίτλο «Το μήνυμα του Τραμπ στον Τσίπρα: οι ΗΠΑ μπορεί να αυξήσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, έναν σύμμαχο κλειδί στο NATO», το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC αναφέρθηκε στην διαδικτυακή του έκδοση στη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο την Τρίτη. Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών την ώρα που στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας καταγράφονται εντάσεις, σύμφωνα με το δίκτυο. Υπό αυτό το πρίσμα η ροή επενδύσεων και κεφαλαίων προς την Ελλάδα μετατρέπεται πλέον σε μια προτεραιότητα για την κυβέρνηση Τραμπ, που επιδιώκει να εντείνει τη διμερή οικονομική και αμυντική συνεργασία, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Κατά διπλωματικές πηγές που επικαλείται το CNBC, οι ηγέτες συζήτησαν κυρίως για τις επενδύσεις και τη διμερή συνεργασία ειδικά στο πεδίο της ενέργειας.

Παρατίθενται δηλώσεις ειδικών σε θέματα ενέργειας οι οποίοι επισημαίνουν πως μεγάλες εταιρείες του κλάδου επιδιώκουν να αξιοποιήσουν κοιτάσματα ιδίως στα ανοικτά της νότιας Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, κοντά στην πορεία του αγωγού TAP, ενώ σημειώνεται ότι τον Ιούνιο εγκρίθηκαν αιτήσεις συμπεριλαμβανομένης μιας που υπέβαλε η κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια και προκηρύχθηκαν δύο διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Ακόμη, αναφέρεται πως η Ελλάδα είναι δυνητικός αγοραστής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της αμερικανικής ναυτικής βάσης στη Σούδα και η αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16.

Η βάση διαδραματίζει κρίσιμο, στρατηγικό ρόλο στα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της τρομοκρατίας και την προστασία των ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο, ενώ σύμφωνα με το CNBC, η Ουάσινγκτον φέρεται να εξετάζει την κατασκευή μιας δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη.

Υπό τον τίτλο «Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντά τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, εγκωμιάζει τον Έλληνα ηγέτη παρά το σχόλιό του περί "κακού" στο παρελθόν», δημοσίευμα στον ιστότοπο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News αναφέρεται στην συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ την Τρίτη στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλωσόρισε θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο παρότι ο Έλληνας ηγέτης είχε αναφερθεί το 2016 στον Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιώντας την έκφραση «το κακό», σημειώνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Στη συνέντευξη που παραχώρησαν έξω από τον Λευκό Οίκο ο κ. Τραμπ εξήρε τον Έλληνα ηγέτη και τον αποκάλεσε έναν ιδιαίτερο άνθρωπο που κάνει εξαιρετική δουλειά, προστίθεται στο δημοσίευμα. Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο σχετικά με το σχόλιο του Τσίπρα, που είχε γίνει το 2016, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, ο Τραμπ αστειεύθηκε λέγοντας «μακάρι να το γνώριζα αυτό πριν από την ομιλία μου».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως είχε μια παραγωγική συνάντηση με τον Τραμπ και «δεν αισθάνθηκε ότι απειλείται καμιά στιγμή» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, προσθέτει το ABC News στο δημοσίευμα, το οποίο εν μέρει βασίζεται στις ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων ειδήσεων. Ο Έλληνας ηγέτης επισήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν «κοινές αξίες»: «Μην ξεχνάτε ότι οι αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Είναι αξίες που διαπερνούν τον αμερικανικό πολιτισμό και την αμερικανική παράδοση. Ο πρόεδρος (Τραμπ) συνεχίζει τώρα αυτή την παράδοση», είπε. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι πολλοί ξένοι ηγέτες ήταν νευρικοί πριν τον συναντήσουν. Ωστόσο «έχω πολύ καλές σχέσεις με τους ηγέτες σχεδόν κάθε χώρας με την οποία συνδιαλέχθηκα», ανέφερε.

Ο Τραμπ σημείωσε πως η Ελλάδα «πέρασε πολλά» κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου οικονομικών δυσχερειών αλλά δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκουν στο πλευρό της χώρας καθώς εφαρμόζει το πρόγραμμα στήριξης. «Ο αμερικανικός λαός στέκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού καθώς ανακάμπτει από την οικονομική κρίση που έπληξε πρόσφατα τη χώρα του», ανέφερε ο Τραμπ. «Μια ισχυρή Ελλάδα που ευημερεί προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για το εμπόριο, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», συνέχισε. Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του ενημέρωσε το Κογκρέσο για τη δυνητική συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μια συμφωνία που μπορεί να φθάσει σε αξία τα 2,4 δισεκ. δολάρια.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του NATO. Δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του NATO και προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή της κατεύθυνση, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, καθώς και ανάμεσα στην Άγκυρα και την ΕΕ. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Τη σεβόμαστε ως περιφερειακή δύναμη και πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνει στραμμένη στην ευρωπαϊκή της προοπτική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή