ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ο ρόλος της χώρας ενισχύεται

Αυτή είναι η τέλεια ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής γεωστρατηγικής συνεργασίας, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του στην Ουάσιγκτον η ΑΧΕΠΑ και το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο (AHI), και μετέφερε το μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται τις αμερικανικές επενδύσεις γιατί είναι σημαντικές για την ανάκαμψη της χώρας και τις προσπάθειες δημιουργίας μιας νέας εποχής με μόνιμη ανάπτυξη. Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε ότι το ετήσιο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ θα διεξαχθεί στην Ελλάδα το 2021. Οι επικεφαλής της ΑΧΕΠΑ και του ΑΗΙ επισήμαναν τη σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας και του κομβικού γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και επικέντρωσαν στην πρόοδο και τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα παρά την οικονομική και προσφυγική κρίση που εκλήθη να αντιμετωπίσει. Οι επικεφαλής των οργανώσεων έδωσαν ως δώρο στον πρωθυπουργό έναν πίνακα που αναπαριστά την υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως κόμβου για την ενέργεια και τις μεταφορές, επισημαίνοντας τις εξελίξεις με τους αγωγούς και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη και το Ιόνιο, όπου συμμετέχουν αμερικανικές εταιρείες, ενώ σημείωσε και την επέκταση και τη σύνδεση των σιδηροδρομικών γραμμών μέσω των Βαλκανίων.

Αφού τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ενεργή πολιτική διαλόγου με την Τουρκία ώστε να επιλύονται ζητήματα, και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της, διεμήνυσε παράλληλα πως «πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι θα προστατεύσουμε με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο απέναντι σε παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις και προκλήσεις».

Το Κυπριακό

Για το Κυπριακό, τόνισε ότι δεν θα δεχθούμε μια ενωμένη Κύπρο την ασφάλεια της οποίας θα εγγυάται η Τουρκία, ενώ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είπε ότι το μονοπάτι της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης μπορεί να ανοίξει όταν επιλυθεί το θέμα στη βάση μιας κοινώς συμφωνημένης λύσης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ