O Τραμπ υποχρεώθηκε να ανακαλέσει για Ομπάμα – πεσόντες

O Τραμπ υποχρεώθηκε να ανακαλέσει για Ομπάμα – πεσόντες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Να ανακαλέσει υποχρεώθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη δήλωσή του ότι οι προκάτοχοί του δεν επικοινωνούσαν με τις οικογένειες Αμερικανών στρατιωτών που έπεσαν σε πεδία μαχών. «Ψεύδεται. Πρόκειται για ψυχοπαθές κτήνος», έγραψε στο Twitter η Αλίσα Μαστρομόνακο, πρώην ανώτατο στέλεχος του Λευκού Οίκου του προέδρου Ομπάμα. Ο Τραμπ είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι έχει συντάξει επιστολές προς τις οικογένειες τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης στον Νίγηρα στις 4 Οκτωβρίου και ότι σχεδιάζει να μιλήσει τηλεφωνικά με τους συγγενείς. Τον ισχυρισμό αυτό του Τραμπ διέψευσαν στενοί συνεργάτες των πρώην προέδρων Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα. «Ο Μπους έγραφε προσωπικά σε κάθε οικογένεια νεκρού στρατιώτη, ενώ συναντήθηκε με εκατοντάδες –αν όχι χιλιάδες– μέλη των οικογενειών τους», είπε ο εκπρόσωπος του πρώην προέδρου, Φρέντι Φορντ. Ο επίσημος φωτογράφος του Μπαράκ Ομπάμα, Πιτ Σούζα, έγραψε στο Twitter ότι φωτογράφισε τον Ομπάμα «να συναντιέται με εκατοντάδες τραυματίες στρατιώτες και μέλη οικογενειών πεσόντων».

Ο πρόεδρος Τραμπ αναγκάστηκε έτσι να ανασκευάσει στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για να παραδεχθεί ότι ο Ομπάμα έγραφε στις οικογένειες των θυμάτων.

«Θέλει να τους κρεμάσει»

Στο μεταξύ, ακραίες θέσεις για τους ομοφυλόφιλους φέρεται να ασπάζεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο Τραμπ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς. Σύμφωνα με αποκάλυψη του περιοδικού New Yorker, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να είπε, μιλώντας σε πανεπιστημιακό, για τον αντιπρόεδρό του: «Μη ρωτήσεις ποτέ τον Πενς για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Θέλει να τους κρεμάσει όλους!». Παρότι ο Πενς αποφεύγει συστηματικά να εκθέτει τις απόψεις του για τους ομοφυλόφιλους, είναι γνωστό ότι ο συντηρητικός αντιπρόεδρος διαφωνεί με τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Την ίδια ώρα, τον «θάνατο» της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης «Obamacare» του τέως προέδρου Ομπάμα κήρυξε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Τραμπ, καλώντας την ίδια ώρα ρεπουμπλικανικά και δημοκρατικά μέλη του Κογκρέσου να ψηφίσουν βραχυπρόθεσμα μέτρα, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής υγειονομικής περίθαλψης. «Πέθανε. Τελείωσε. Μην την αναφέρετε πια», είπε ο Τραμπ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τη διακοπή της ομοσπονδιακής επιδότησης ασφαλιστικών παροχών, με στόχο την υγειονομική κάλυψη χαμηλόμισθων πολιτών.

Προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος που χωρίζει τον Λευκό Οίκο από τη ρεπουμπλικανική ηγεσία του Κογκρέσου κατέβαλε, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Τραμπ, υποστηρίζοντας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι τρέφει φιλικά –και μόνο– αισθήματα για τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ. «Είμαστε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά. Η σχέση μου με τον κύριο αυτό είναι άριστη», είπε ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε με την κίνηση αυτή να υποβαθμίσει την ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ο τέως στενός συνεργάτης και πολιτικός σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον. Ο παραιτηθείς πλέον Μπάνον κατηγορεί καθημερινά τη ρεπουμπλικανική ηγεσία για άρνηση στήριξης του προέδρου Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή