Προς εκκαθάριση το Επικουρικό Κεφάλαιο και «κούρεμα» οφειλών

Προς εκκαθάριση το Επικουρικό Κεφάλαιο και «κούρεμα» οφειλών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλα επενδυτικά funds είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων για την ανάληψη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του Επικουρικού Κεφαλαίου, που βαρύνεται με υποχρεώσεις ύψους 620 εκατ. ευρώ. Το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι ο φορέας που αναλαμβάνει να αποζημιώσει τους κατόχους αυτοκινήτων που έπεσαν θύματα ανασφάλιστων αυτοκινήτων ή ενεπλάκησαν σε ατύχημα με όχημα που ήταν ασφαλισμένο σε εταιρεία της οποίας ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας.

Οι αλλεπάλληλες ανακλήσεις αδειών ασφαλιστικών εταιρειών λόγω αφερεγγυότητας σε ό,τι αφορά τα εποπτικά τους κεφάλαια τα τελευταία χρόνια, έχει εκτινάξει το έλλειμμα του φορέα, με αποτέλεσμα την αδυναμία του να καταβάλει τα οφειλόμενα στους ασφαλισμένους, που αποζημιώνονται πλέον με καθυστέρηση άνω των τριών ετών. Η διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου αναζητεί χρηματοδότηση προκειμένου να βρεθεί τρόπος να καταβάλλει τις οφειλόμενες αποζημιώσεις και ελλείψει ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες, βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλα επενδυτικά funds, τα οποία ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν τον φορέα και να διαχειριστούν παράλληλα το χαρτοφυλάκιο των ζημιών. Πρόκειται ουσιαστικά για την εκκαθάριση του Επικουρικού Κεφαλαίου, που δρομολογείται παράλληλα με την ανασύσταση του φορέα και τη συγχώνευσή του με το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής.

Αποζημιώσεις

Το μοντέλο διαχείρισης σε αυτές τις περιπτώσεις περνάει συνήθως μέσα από το «κούρεμα» της αποζημίωσης που δικαιούται ο ασφαλισμένος και το οποίο προτείνεται αντί της επιλογής να πάρει κάποιος τα χρήματά του σε τρία ή περισσότερα χρόνια. Το υψηλό έλλειμμα του Επικουρικού Κεφαλαίου δεν αποκλείει πάντως τον κίνδυνο της πτώχευσης, εάν δεν βρεθεί αποτελεσματική λύση επίλυσης του προβλήματος ρευστότητας και χρηματοδότησης. Πολλές από τις υποθέσεις άλλωστε που διαχειρίζεται το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι στα δικαστήρια και η προοπτική της άμεσης αποζημίωσης αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για όποιον επιθυμεί να πάρει τα χρήματά του «εδώ και τώρα». Η διαχείριση του χαρτοφυλακίου με στόχο την εκκαθάριση των εκκρεμών απαιτήσεων (run off) γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις σταδιακά και με παράλληλη χρηματοδότηση από την οποία η εταιρεία που θα το αναλάβει αμείβεται με προμήθεια, ενώ παράλληλα εισπράττει και έσοδο από τους τόκους του δανείου. Η λύση αυτή προκρίνεται αντί της επιβολής ειδικής εισφοράς στα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου, που δεν θα υπολογίζεται ποσοστιαία όπως σήμερα, αλλά θα είναι ένα συγκεκριμένο ποσό π.χ. 10 ή 20 ευρώ. Ο τρόπος αυτός θα εξασφάλιζε ότι τα έσοδα του φορέα δεν θα αυξομειώνονται ανάλογα με το ύψος του ασφαλίστρου που έχει συμπιεστεί τα τελευταία χρόνια, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και το επίπεδο των εισφορών που εισπράττει το Επικουρικό κάθε χρόνο.

Εκτός από την ανάθεση της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου, η διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου εξετάζει και την ανάθεση της διαχείρισης των ακινήτων που έχει στην κατοχή του, το ύψος των οποίων υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ με βάση τις σημερινές τιμές της αγοράς. Η ακίνητη περιουσία του Επικουρικού Κεφαλαίου, η οποία προέρχεται από τις εταιρείες που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, παραμένει αναξιοποίητη.

Η διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου αναμένεται να καταλήξει στο θέμα του συμβούλου που θα διερευνήσει την αγορά, προκειμένου στη συνέχεια να επιλεγεί η εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου σε συνδυασμό με τη δανειοδότηση και ενδεχομένως και την αξιοποίηση της περιουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή