ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ρουμανία κάνει τα ίδια λάθη με την Ελλάδα

Οι οικονομικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για να μην εκτροχιαστεί το δημόσιο χρέος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις της οικονομίας της Ρουμανίας, ενός από τα φτωχότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελούν επιβεβαίωση ότι βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη δεν περιορίζεται πλέον στα ισχυρά κράτη-μέλη, αλλά απλώνεται λίγο έως πολύ στην περιφέρεια και στα φτωχότερα μέλη του «κλαμπ» των Βρυξελλών.

Η ενίσχυση της ανάπτυξης στη ρουμανική οικονομία κατά 5,8% στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2017 οφείλεται κυρίως στην καταναλωτικές δαπάνες των υπαλλήλων του Δημοσίου, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη διάρκειά της σε βάθος χρόνου. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας έχει προσφέρει γενναιόδωρες αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά οι υποδομές της χώρας είναι απαρχαιωμένες για να υποστηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Οι αυξήσεις των μισθών είναι τόσο μεγάλες, που προκαλούν αντιδράσεις ακόμη και τους συνδικαλιστές, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για να μην εκτροχιαστεί το δημόσιο χρέος.

«Κάνουμε τα ίδια λάθη με την Ελλάδα», επισημαίνει ο Κρίστιαν Πάουν, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου σε δηλώσεις του στους New York Times. «Εξακολουθούμε να δανειζόμαστε, παρότι διανύουμε περίοδο μεγάλης ανάπτυξης», προσθέτει ο ίδιος στη συνέχεια.

Προς το παρόν, το δημόσιο χρέος της Ρουμανίας κυμαίνεται στο 39% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι μια σύγκριση με την Ελλάδα, με αντίστοιχο χρέος στο 182%, είναι υπερβολική. Το δημόσιο χρέος της Ρουμανίας είναι πολύ χαμηλό, επίσης, συγκριτικά με αυτό των ΗΠΑ (74%) ή της Βρετανίας (92%), δηλαδή τις υπ’ αριθμόν 1 και 5 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, αντιστοίχως. Εντούτοις, οι υποχρεώσεις της Ρουμανίας έχουν διπλασιαστεί την τελευταία 20ετία.

«Αναμφίβολα έπρεπε να αυξηθούν οι μισθοί στον δημόσιο τομέα αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο», δηλώνει ο Μπόργκνταν Ιουλίου Χοσού, πρόεδρος της συνομοσπονδίας συνδικάτων που εκπροσωπεί 600.000 εργαζομένους – συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, των αστυνομικών και των υπαλλήλων σε δημόσιες υπηρεσίες.

Το 2017, η κυβέρνηση επικύρωσε διατάγματα για την αύξηση των μισθών σε πάνω από δέκα περιπτώσεις. Μάλιστα, ενισχύθηκε ο κατώτατος μισθός περίπου κατά 16% στα 8,375 λέου (1,82 ευρώ) την ώρα. Επειτα δόθηκε αύξηση 25% στους υπαλλήλους του τομέα δημόσιας υγείας. «Προσφέρει υψηλότερους μισθούς σε επιλεγμένες ομάδες εργαζομένων», προσθέτει ο κ. Χοσού.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι απορρίπτουν αυτήν την κριτική, με το επιχείρημα ότι το διαθέσιμο εισόδημα των Ρουμάνων αντιστοιχεί σε λιγότερο από το ένα δέκατο της Αυστρίας και της Σουηδίας, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. Ομως ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προειδοποιεί ότι ελλοχεύει κίνδυνος το δημοσιονομικό έλλειμμα να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ. Σήμερα βρίσκεται στο 3%.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ