ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από τις 23.000 μονάδες η Wall, 30 χρόνια μετά το κραχ

REUTERS

Σε επίπεδα-ρεκόρ, άνω των 23.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του Dow Jones, «γιόρτασε» η Wall Street την 30ή επέτειο από το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987. Τότε ο Dow Jones ακολουθούσε έντονα ανοδική πορεία, η οποία διεκόπη απότομα, εξαιτίας των ανησυχιών για τις συνέπειες από τα μεγάλα ανοίγματα στην αγορά αντιστάθμισης κινδύνου των hedge funds. O πανικός από την Ασία και την Ευρώπη μεταδόθηκε στη Wall Street, που το βράδυ της 19ης Οκτωβρίου 1987 έκλεινε με απώλειες 22,6%.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κατά την 30ή επέτειο της «Μαύρης» Δευτέρας του 1987, οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κυμαίνονται στα ύψη, ύστερα από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Αναπόφευκτα, θυμίζουν τις υψηλές επιδόσεις που είχαν σημειωθεί πριν από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου1987, προτού δηλαδή βυθιστεί η Wall Street στην άβυσσο.

Πριν από 30 χρόνια, λίγο πριν από το κραχ της «Μαύρης» Δευτέρας στις 19 Οκτωβρίου, οι μετοχές στις ΗΠΑ ακολουθούσαν σταθερά ανοδική πορεία στη διάρκεια του έτους, με τους δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να καταγράφουν ρεκόρ στα τέλη Αυγούστου. Από τον Σεπτέμβριο του 1987, όμως, οι αποδόσεις των Dow Jones και S&P 500 πέρασαν σε αρνητικό πρόσημο και, τελικά, την ημέρα του κραχ υποχώρησαν πάνω από 20%. Στη συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου του 1987, ο δείκτης Dow Jones διολίσθησε 22,6% και ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 20,5%. «Από την πρώτη ώρα της συνεδρίασης φαινόταν ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ άσχημα», σχολιάζει ο Αρτ Χόγκαν, χρηματιστής τότε στη Βοστώνη και σήμερα επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στη Wunderlich Securities της Νέας Υόρκης. Πολλοί αποδίδουν το κραχ του 1987 στις απρόβλεπτες επιπτώσεις από στρατηγικές που είχαν υιοθετηθεί τότε για την αντιστάθμιση του επενδυτικού κινδύνου. Το σήμα για τη μαζική ρευστοποίηση θέσεων δόθηκε στις ΗΠΑ από την υποχώρηση των ασιατικών και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μία εβδομάδα πριν από τη «Μαύρη» Δευτέρα του 1987, πυροδοτώντας την αυτόματη πώληση συμβολαίων στην προθεσμιακή αγορά.

Χρηματιστές που είχαν ζήσει τα γεγονότα τότε και εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Wall Street θεωρούν ότι είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να επαναληφθεί το κραχ του 1987. «Εχουμε μάθει από τα λάθη που έγιναν τότε, όταν οι αντιδράσεις των αγορών ήταν υπερβολικές», δηλώνει ο Κεν Πόλκαρι, υψηλόβαθμο στέλεχος στην επενδυτική εταιρεία O’Neil Securities στη Νέα Υόρκη.

Η τεχνολογική πρόοδος, οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χρηματιστηρίων και στη διαχείριση των επενδυτικών κεφαλαίων έχουν δημιουργήσει δίχτυ ασφαλείας για την αντιμετώπιση παρόμοιων κινδύνων. Μετά το 1987, τέθηκαν σε εφαρμογή οι αυτόματοι διακόπτες (circuit breakers) των συναλλαγών, έπειτα από ένα συγκεκριμένο ποσοστό απωλειών. Αρχικά, οι αυτόματοι διακόπτες ενεργοποιούνταν έπειτα από πτώση του Dow Jones πάνω από 10% μέχρι κάποια ώρα της συνεδρίασης. Το 2012 οι απώλειες περιορίστηκαν στο 7%, με δείκτη αναφοράς τον S&P 500 και όχι τον Dow Jones. Μολονότι σήμερα έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές που αποτρέπουν την κατάρρευση των δεικτών Dow Jones και S&P 500, υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στο φετινό ράλι της Wall Street και σε εκείνο που έλαβε χώρα λίγο πριν από το κραχ του 1987.

Στην 30ετή επέτειο της «Μαύρης» Δευτέρας, ο δείκτης Dow Jones έχει ξεπεράσει τις 23.000 μονάδες, σημειώνοντας νέο ρεκόρ κατά την προχθεσινή συνεδρίαση. Χρειάστηκαν 54 συνεδριάσεις για να οδηγηθεί ο δείκτης Dow Jοnes από τις 22.000 στις 23.000 μονάδες, και μάλιστα να τις ξεπεράσει. Είχαν προηγηθεί 107 συνεδριάσεις για να φθάσει ο δείκτης Dow Jones τις 21.000 μονάδες. Για να αναρριχηθεί δε στις 21.000 μονάδες από τις 20.000 μονάδες, χρειάστηκαν 24 συνεδριάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Dow Jones έκλεισε στα τέλη του 2016 στις 19.762,60 μονάδες. Από τον Νοέμβριο του 2016, μάλιστα, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές και πυροδότησε ελπίδες για μείωση της εταιρικής φορολογίας, ο δείκτης Dow Jones έχει καταγράψει 66 ρεκόρ, τα περισσότερα εκ των οποίων συνέβησαν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Μέχρι σήμερα, βέβαια, ο Λευκός Οίκος δεν έχει υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις Τραμπ για μείωση της φορολογίας, ούτε έχει καταργήσει το Obamacare ή το νομοσχεδίου Ντοντ-Φρανκ που επέβαλε αυστηρότερους κανόνες στις τράπεζες μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ