Μητσοτάκης: Καμία υποχώρηση στα ζητήματα που αφορούν την Παιδεία

Μητσοτάκης: Καμία υποχώρηση στα ζητήματα που αφορούν την Παιδεία

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Νέα Δημοκρατία δεν διχάζει την ελληνική κοινωνία, δεν χωρίζουμε τους Έλληνες πολίτες σε αριστερούς και δεξιούς, πιο προνομιούχους και λιγότερο προνομιούχους. Ενώνουμε την κοινωνία και απευθύνουμε ένα μήνυμα πρόσκλησης να χτίσουμε μαζί την Ελλάδα του αύριο, την Ελλάδα που μας αξίζει, γιατί αξίζουμε τα καλύτερα, αξίζουμε κάτι πολύ καλύτερο από τη σημερινή κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία, με τη στήριξη των πολιτών, θα διαμορφώσει τον οδικό άξονα για ένα μέλλον εμπιστοσύνης με αξιοπρέπεια και θα ξαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριακός Μητσοτάκης, κλείνοντας σήμερα το μεσημέρι τις εργασίες του 2ου προσυνεδρίου της ΝΔ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα και ήταν αφιερωμένο στους νέους.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε αφού πρώτα άκουσε τις τοποθετήσεις των εισηγητών και τις ερωτήσεις των συμμετεχόντων στις εργασίες του προσυνεδρίου.

Στην ομιλία του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα του κόμματος για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως «δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υποχώρηση στα ζητήματα που αφορούν την Παιδεία και είναι προσωπική μου πολιτική δέσμευση, ότι το πρόγραμμά μας για την Παιδεία θα εφαρμοστεί στο ακέραιο».

Αναφορικά με τις αλλαγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θα ξεκινήσουμε από την προσχολική αγωγή και θα φθάσουμε στα πανεπιστήμια», διευκρινίζοντας πως «κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού, διότι αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία είναι να ξεκινάνε τα παιδιά την υποχρεωτική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο, από τα τέσσερα έτη».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «το σχολείο μας πρέπει να ξαναγίνει μία φυσική κυψέλη παραγωγής γνώσης και δημιουργίας, διότι θέλουμε πιο αυτόνομα και πιο δημιουργικά σχολεία με μεγαλύτερες δυνατότητες ελευθερίας στους εκπαιδευτικούς, στους διευθυντές και στους γονείς».

Αξιολόγηση παντού και γι' όλους

Σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δεν πρόκειται να κάνω πίσω και θα υπάρχει αξιολόγηση παντού και γι’ όλους», εξηγώντας: «Μία αξιολόγηση η οποία δεν θα είναι τιμωρητική, διότι κάποιοι επεδίωξαν να συνδέσουν την έννοια της αξιολόγησης με απολύσεις. Αυτό είναι λάθος και ουδέποτε η αξιολόγηση είχε αυτή τη λογική. Η αξιολόγηση είναι ένας μηχανισμός βελτίωσης και επιμόρφωσης γι’ αυτούς που δεν αποδίδουν καλά και ένας μηχανισμός επιβράβευσης για τους άριστους».

Πρότυπα σχολεία σε όλη τη χώρα 

Στη συνέχεια, μίλησε για τα πρότυπα σχολεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είπε πως «η πρόταση της ΝΔ είναι η δημιουργία ενός πρότυπου σχολείου σε κάθε νομό της χώρας, ώστε τα παιδιά με ειδικές δεξιότητες και ειδικές ικανότητες, να έχουν πρόσβαση σε ένα πρότυπο σχολείο, το οποίο θα καλλιεργήσει αυτές ακριβές τις δεξιότητες».

Όσον αφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «σήμερα η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι το αποπαίδι της παιδείας» γι’ αυτό όπως σημείωσε, «τα ζητήματα της εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να τα δούμε όλα από την αρχή, με σημαντικότερο αυτό της σύνδεσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με την ίδια την αγορά της εργασίας».

Περισσότερη αυτονομία και αξιολόγηση στα πανεπιστήμια

Σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «ανοίγεται ένας καινούργιος κόσμος, στον οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την εκπαίδευση ως το βασικό μηχανισμό παραγωγής γνώσης, αλλά και δεξιοτήτων, καθώς και σύνδεσης με την αγορά εργασίας». «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», συνέχισε, «ότι τα πανεπιστήμια χρειάζονται περισσότερη αυτονομία και αξιολόγηση, η οποία θα γίνεται από τους καλύτερους και κατεξοχήν από ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι μέρος του συστήματος, αλλά εξωτερικοί αξιολογητές, οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό να προσφέρουν, συχνά αφιλοκερδώς, τις υπηρεσίες τους στο ελληνικό δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης».

Επίσης, προσέθεσε πως «η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τον εκτρωματικό νόμο Φίλη, Μπαλτά, Γαβρόγλου και θα τον αντικαταστήσει από ένα σύγχρονο πλαίσιο, που θα δίνει στα πανεπιστήμια μεγαλύτερη αυτονομία, μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα του οίκου τους».

Όσον αφορά στο πανεπιστημιακό άσυλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Θα αγωνιστώ για την υπεράσπιση του ασύλου, αλλά του ασύλου στην πραγματική έννοιά του, δηλαδή άσυλο ελεύθερης έκφρασης, προστασία της ελεύθερης έκφρασης και όχι της κάθε έκνομης συμπεριφοράς εντός του πανεπιστημίου» και πρόσθεσε: «Στο πανεπιστήμιο πρέπει να ισχύει ο ποινικός κώδικας, εκτός από εκείνα τα άρθρα τα οποία αφορούν στην ελευθερία της γνώμης και στην ελευθερία της έκφρασης. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχτούμε να κάνουν κουμάντο μικρές μειοψηφίες επαγγελματιών ταραχοποιών, συχνά με πολιτικές πλάτες, που θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να προπηλακίζουν και να δημιουργούν μία εικόνα απαράδεκτη. Το άσυλο λοιπόν θα αποκτήσει ξανά την πραγματική του διάσταση και θα είναι ένας μηχανισμός προστασίας της ελευθερίας της σκέψης και όχι ένας μηχανισμός συγκάλυψης έκνομων συμπεριφορών».

Ισχυρό περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο η Ελλάδα

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση του για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά όχι όπως τόνισε σε βάρος του δημόσιου πανεπιστημίου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, το οποίο αντί να εξάγει να προσελκύει φοιτητές. Και αυτό, όπως είπε, μέχρι την ίδρυση των πρώτων ιδιωτικών πανεπιστημίων,μπορεί να γίνει, αν δημιουργηθούν περισσότερα ξενόγλωσσα προγράμματα στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα. 

Χαρακτηριστικά, στόχος της ΝΔ είπε «είναι εντός μιας δεκαετίας η Ελλάδα να γίνει ένα ισχυρό περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, όπου τα ποιοτικά δημόσια πανεπιστήμια θα ανταγωνίζονται καινούργια ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Σχετικά με τους επιστήμονες που φεύγουν στο εξωτερικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ο μόνος τρόπος για να τους φέρουμε πίσω, είναι να δημιουργήσουμε πολλές και καλές θέσεις εργασίας μέσα από μία έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων».

Αναφερόμενος στην προσυνεδριακή διαδικασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δημιουργούμε ένα σύγχρονο πρόγραμμα με στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, για να δείξουμε έμπρακτα ότι δεν είναι όλοι το ίδιο» και συμπλήρωσε: «Κάποιοι επιλέγουν το δρόμο του ρεαλισμού και των σοβαρών πολιτικών προτάσεων, απέναντι στο λαϊκισμό και στις εύκολες υποσχέσεις που τόσο έχουν ταλανίσει τη χώρα. Βάζουμε μία τέλεια σε αυτές τις πρακτικές και κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον».

Στις εργασίες του προσυνεδρίου συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και 'Αδωνις Γεωργιάδης, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, βουλευτές, δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, στελέχη των νομαρχιακών και τοπικών επιτροπών της ΝΔ κ.ά.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή