Αυστραλία: Παύθηκε λόγω διπλής υπηκοότητας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Αυστραλία: Παύθηκε λόγω διπλής υπηκοότητας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παύση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Αυστραλίας αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, καθώς διαπιστώθηκε ότι είναι κάτοχος διπλής υπηκοότητας, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, ο κ. Τζόις ανέφερε ότι σέβεται την απόφαση, προσθέτοντας ότι «Ζούμε σε μια θαυμάσια δημοκρατία, με όλους τους ελέγχους και τις ισορροπίες που μας έδωσαν, όλες τις ελευθερίες που βλέπουμε».

Η «έξοδος» του Τζόις από την κυβέρνηση της στερεί την πλειοψηφία της μίας έδρας, ωστόσο ο ίδιος θα μπορούσε να επιστρέψει με επαναληπτική εκλογή στις 2 Δεκεμβρίου.

Ο Τζόις είχε παραιτηθεί τον Αύγουστο από τα δικαιώματα που του παρείχε η υπηκοότητα της Νέας Ζηλανδίας.

Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους μήνες τέσσερις Γερουσιαστές υπέβαλαν την παραίτησή τους, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν κάτοχοι διπλής υπηκοότητας. Πρόκειται για τους Φιόνα Νας, Μάλκολμ Ρόμπερτς, Σκοτ Λαντλαμ και Λάρισα Ουότερς.

Μετά την απομάκρυνση του Τζόις, η κυβέρνηση του Μάλκολμ Τερνμπουλ διαθέτει πλέον 75 έδρες από τις 150 στη Βουλή των Αντιπροσώπων κάτι που σημαίνει ότι για να περάσει αλλαγές θα χρειαστεί τη στήριξη ανεξάρτητων βουλευτών και μικρότερων κομμάτων. Αναγκαίος κρίνεται και ο ανασχηματισμός καθώς τόσο ο Τζόις όσο και η Νας κατείχαν υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ δήλωσε σήμερα πως «το κυβερνητικό έργο θα συνεχισθεί» παρά την κρίση που προέκυψε με την διπλή υπηκοότητα βουλευτών, η οποία στοίχισε την έδρα του αντιπροέδρου της κυβέρνησής του και την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

«Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν είναι σαφώς εκείνη που ελπίζαμε, μολαταύτα το κυβερνητικό έργο θα συνεχισθεί», τόνισε ο Τέρνμπουλ στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως οι ενδιάμεσες εκλογές για την έδρα του Τζόις θα διεξαχθούν στις 2 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή