ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ επταετίας για τον ρυθμό ανάπτυξης της Νότιας Κορέας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων επτά ετών κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η οικονομία της Νότιας Κορέας, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης γρήγορων επεξεργαστών μνήμης, αντισταθμίζοντας έτσι την πτώση στον τουρισμό και στις λιανικές πωλήσεις που επέφερε η κλιμάκωση της έντασης στη γύρω περιοχή. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το ΑΕΠ της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 1,4% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι προβλέψεων οικονομικών αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8%. Πρόκειται για τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης από το β΄ τρίμηνο του 2010, όταν το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 1,7%. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός ανάπτυξης της νοτιοκορεατικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 3,6% το τρίτο τρίμηνο έναντι 2,7% το δεύτερο τρίμηνο.

Παρά την αύξηση των εξαγωγών κατά 6,1% έπειτα από πτώση 2,9% το προηγούμενο τρίμηνο, η επενδυτική εμπιστοσύνη υπέστη πλήγμα, εξαιτίας της προκλητικής στάσης της Βόρειας Κορέας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμά της. Σημειώνεται ότι η ικανοποιητική επίδοση της νοτιοκορεατικής οικονομίας έδωσε το έναυσμα σε αρκετούς αναλυτές να ενισχύσουν τις προβλέψεις τους για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Ο Κιμ Ντου-αν, επικεφαλής οικονομολόγος της Ηana Financial Investment, εκτιμά ότι τα επιτόκια δανεισμού θα αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης στη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης των κεντρικών τραπεζιτών τον Νοέμβριο. Την προηγούμενη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό 1,25%, ωστόσο ένας αξιωματούχος της αντιτάχθηκε σε αυτήν την απόφαση, ενισχύοντας τα σενάρια για σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης, στις 30 Νοεμβρίου.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ