ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιμέτωπη με τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας η νέα διοίκηση της ΕΒΖ

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μάχη με τον χρόνο για να αντιμετωπισθούν τα οξυμένα προβλήματα ρευστότητας δίνει το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που συνεδρίασε χθες στη Θεσσαλονίκη και συγκροτήθηκε σε σώμα με εκτελεστικό πρόεδρο τον Παναγιώτη Αλεξάκη, καθηγητή Οικονομικών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον Αύγουστο του 2000 μέχρι τον Ιούνιο του 2004.

Οπως αποφασίστηκε, σήμερα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας ώστε να συγκεντρωθούν τα τεύτλα που καλλιεργήθηκαν στους Νομούς Εβρου και Ροδόπης. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι την ερχόμενη Κυριακή 5 Νοεμβρίου θα αρχίσει η κοπή των τεύτλων, και εκτιμάται ότι από τις περίπου 17.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος, αναμένεται να συγκομιστούν σχεδόν 100.000 τόνοι ζαχαρότευτλα και να παραχθούν 11.000 τόνοι ζάχαρης. Ταυτόχρονα η νέα διοίκηση, αφού ενημερωθεί για τα θέματα της εταιρείας και συγκροτήσει τις επιτροπές που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της εισηγμένης, θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να αποφασισθεί το μέλλον των δύο θυγατρικών ζαχαρουργείων στη Σερβία. Υπενθυμίζεται ότι ο απαράβατος όρος που έχει θέσει η Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί την πολύπαθη επιχείρηση είναι η πώληση των δύο μονάδων, γεγονός που αποτέλεσε και την αιτία της παραίτησης του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου. Το ζητούμενο για την ΕΒΖ, ενόψει και της απελευθέρωσης των εισαγωγών ζάχαρης από την 1η Νοεμβρίου 2017, είναι να πεισθούν οι Ελληνες αγρότες να καλλιεργήσουν ζαχαρότευτλα, και την ίδια στιγμή η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να αγοράζει πρώτη ύλη σε τιμή που να μην έχει ζημίες. Μια ματιά στους αριθμούς είναι αποκαλυπτική για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η βιομηχανία. Την καλλιεργητική σεζόν 2015 υποβλήθηκαν μόλις 1.728 αιτήσεις αγροτών για καλλιέργεια τεύτλων. Από αυτούς, 1.440 έκαναν τελικά το βήμα, παρά το γεγονός ότι η ΕΒZ αγοράζει τα ζαχαρότευτλα σε τιμές σημαντικά υψηλότερες από τα επίπεδα των 27 με 28 ευρώ ανά τόνο που δίνουν για αγορά πρώτης ύλης τα βορειοευρωπαϊκά ζαχαρουργεία. Η ΕΒZ έχει κόστος παραγωγής ανά τόνο ζάχαρης που κυμάνθηκε κατά τις τρεις προηγούμενες χρήσεις μεταξύ 742 με 986 ευρώ, όταν το κόστος εισαγόμενης ζάχαρης ανερχόταν σε περίπου 450 ευρώ ανά τόνο.

Το υψηλό κόστος ομολογείται από την ίδια τη διοίκηση της εταιρείας. Στην έκθεσή της, η οποία συνοδεύει τα αποτελέσματα της χρήσης 2015-16, κάνει διεξοδική αναφορά, αποδίδοντάς το στις εξής αιτίες: στα υψηλά κόστη αγοράς και μεταφοράς πρώτης ύλης από τους αγρότες, στα υψηλά κόστη μισθοδοσίας μόνιμου και εποχικού προσωπικού, στο υψηλό κόστος υποαπασχόλησης του ενός εργοστασίου που παραμένει σε λειτουργία και, τέλος, στο υψηλό κόστος ενέργειας.

Σημειώνεται ότι το τιμολόγιο της ΕΒΖ για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο είναι κοντά στα επίπεδα του περσινού, με μια μεσοσταθμική μείωση 4% στην τιμή παραγωγού για τα τεύτλα. Η εταιρεία θα αναζητήσει διακανονισμό με τη ΔΕΠΑ, καθώς για το φυσικό αέριο που παρείχε στο εργοστάσιο, στο Πλατύ Ημαθίας, υπάρχει απαίτηση 3,8 εκατ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ υπάρχει χρέος 2,5 εκατ. ευρώ που πρέπει να εξοφληθεί έως τον Αύγουστο του 2018, καθώς και άλλα 7 εκατ. ευρώ από παλαιότερο χρέος για αέριο, το οποίο πρέπει επίσης να διακανονιστεί.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ