Ο ΔΗΚΤΗΣ (1/11/17)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη Τσακαλώτου στην κρατική τηλεόραση

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Εσπευσε να υπογραμμίσει ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν είναι σοσιαλδημοκράτες, είναι αριστεροί. Καλό είναι να γίνονται αυτές οι διευκρινίσεις, γιατί έπειτα από ενάμισι μνημόνιο και τρεις αξιολογήσεις μπορεί να μπερδευτεί κάποιος. Σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ. και την κριτική της ότι και πέρυσι, τελικά, η οικονομία ήταν σε ύφεση, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η απόκλιση μεταξύ της αρχικής εκτίμησης για μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης και του τελικού -0,2% είναι στα όρια του στατιστικού λάθους. Το θέμα είναι ότι το ενδεχόμενο του στατιστικού λάθους δεν το έλαβαν υπ’ όψιν τους όσοι συνάδελφοί του χρησιμοποιούσαν την αρχική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ ως απόδειξη του τέλους της ύφεσης. Ο ίδιος ήταν πιο συγκρατημένος. Στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όταν ήταν υπ. Οικονομικών ο Γ. Βαρουφάκης, ο Τσακαλώτος δεν περνούσε ούτε έξω από το υπουργείο.

Μαζική κατάθεση πινακίδων σε εφορίες

Μαζικά προσέρχονται στις εφορίες οι φορολογούμενοι για να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους. Oπως αναφέρουν εργαζόμενοι στις εφορίες, κυρίως πρόκειται για οχήματα παλαιά και υψηλού κυβισμού. Οι περισσότεροι από τους φορολογουμένους περίμεναν τη μείωση των τελών για τα αυτοκίνητά τους. Οπως λένε στους εφοριακούς, πλέον δεν τα βγάζουν πέρα και είναι πολυτέλεια να κρατούν έστω και ένα αυτοκίνητο 25ετίας. Προτιμούν, όπως μονολογούν, με τα χρήματα αυτά να γεμίσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ακόμη και αν χρειαστεί να περιμένουν στην ουρά για να βγάλουν κάρτα απεριόριστων διαδρομών.

Πέντε εταιρείες αποτελούν το 46,1% της αξίας του Χ.Α.

Η μονοδιάστατη εικόνα του Χρηματιστηρίου αποτυπώνεται στον πίνακα της κεφαλαιοποίησης, όπου οι 5 πρώτες σε αξία επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 46,1% της αξίας του Χ.Α., που διαμορφώθηκε στα 51,99 δισ. ευρώ, με την ολοκλήρωση του δεκαμήνου του 2017. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Coca-Cola HBC, με αξία 10,67 δισ. ευρώ, και ακολουθεί ο ΟΤΕ, με αξία 4,99 δισ. ευρώ. Στην τρίτη θέση από την κορυφή είναι ο ΟΠΑΠ, με αξία 3,068 δισ. ευρώ. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι μετοχές της Alpha Bank (2,63 δισ. ευρώ) και της Εθνικής (2,59 δισ. ευρώ).

Της αναγνωρίζουν διάθεση συνεργασίας…

Ηταν 18 πριν από λίγες ημέρες και τώρα έχουν φτάσει τα 24. Ποια; Τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, που έχουν εφαρμοστεί από την κυβέρνηση. Σίγουρα είναι μια κάποια πρόοδος, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι συνολικά είναι 95, ο ρυθμός δεν είναι και τόσο εντυπωσιακός! Θυμίζουμε ότι όλα τα προαπαιτούμενα είναι 113, εκ των οποίων τα 95 έχουν προθεσμία υλοποίησης τα τέλη του 2017. Σε άλλες εποχές, όταν οι θεσμοί δεν έδειχναν κατανόηση για την κυβέρνηση, θα είχαν αστράψει και βροντήξει με την καθυστέρηση. Τώρα της αναγνωρίζουν διάθεση συνεργασίας.

Ενας εύφορος κήπος δίπλα στον αγωγό TAP

Mέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, ελιές και ελαιόλαδο, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φασόλια, καρποφόρα δένδρα και κτηνοτροφικά προϊόντα θα παράγονται κατά μήκος της όδευσης του αγωγού TAP. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ευδόκιμη Γη», που θα υλοποιηθεί με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ από την κοινοπραξία του TAP στις τρεις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός. To έργο θα υλοποιηθεί από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης (ΑΓΣ) και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), υπό τη διαχείριση του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Το πρόγραμμα «Ευδόκιμη Γη» ανακοινώθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. «Με αυτό το πρόγραμμα καταδεικνύουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στην ελληνική γη», τόνισε η διευθύντρια του TAP για την Ελλάδα Κατερίνα Παπαλεξανδρή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή