ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τουλάχιστον έξι μέλη της ρωσικής κυβέρνησης εμπλέκονται στις υποκλοπές

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ταυτοποίησει τουλάχιστον έξι μέλη της ρωσικής κυβέρνησης τα οποία σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί έχουν εμπλακεί στη κυβερνοεπίθεση στους υπολογιστές της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών (DNC) αποσπώντας ευαίσθητες πληροφορίες οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας κατά ττη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016, αναφέρει σήμερα η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ομοσπονδιακοί πράκτορες και εισαγγελείς σε Ουάσινγκτον Φιλαδέλφεια, Πίτσμπουργκ και Σαν Φρανσίσκο συνεργάζονται στη έρευνα για τη DNC, στο πλαίσιο της οποίας έχουν συγκεντρωθεί αρκετά στοιχεία ώστε να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος τους και οι εισαγγελείς να οδηγήσουν την υπόθεση στα δικαστήρια τον επόμενο χρόνο, σημειώνεται στην εφημερίδα.

Η συγκεκριμένη ομάδα έχει προσχωρήσει στην ταυτοποίηση χάκερ του ρωσικού στρατού αλλά και των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Ωστόσο, είναι νωρίς για συζητήσεις περί σύνταξης ποινικής υπόθεσης, σημειώνει η εφημερίδα.

Η έρευνα για την υποκλοπή, που πραγματοποιούν ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια, ξεκίνησε πριν από τον διορισμό τον Μάιο του ομοσπονδιακού ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ ως επικεφαλής της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016 και πιθανή σύγκρουση συμφερόντων με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.  Ο Μιούλερ και το υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησαν να επιτρέψουν στην τεχνική έρευνα στον κυβερνοχώρο να συνεχιστεί υπό την αρχική ομάδα πρακτόρων και εισαγγελέων, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ υποστηρίζουν πως οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται πίσω από αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη δημοσιοποίηση χιλιάδων emails και άλλων εγγράφων από τα Wikileaks πέρσι. Υπενθυμίζεται ότι δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες ούτε σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον ούτε κάποιου μέλους των Δημοκρατικών με βάση το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εν λόγω πληροφορίες μπορεί να επιβεβαιώνουν μάλιστα τους ισχυρισμούς των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται πίσω από την ενορχήστρωση μιας προσπάθειας να ασκηθεί επιρροή στις αμερικανικές εκλογές.

Ειδικότερα, οι αμερικανικές υπηρεσίες κατέληξαν τον Ιανουάριο του 2016 πως ο Ρώσος πρόεδρος είχε δώσει την εντολή για τις κυβερνοεπιθέσεις ώστε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ του Τραμπ.

Από την πλευρά της η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν είχε καμία ανάμιξη, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται ότι το επιτελείο του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας συνεργάστηκε με τη ρωσική κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ