Η κρίση στην Καταλωνία αύξησε τον αριθμό των ανέργων

Η κρίση στην Καταλωνία αύξησε τον αριθμό των ανέργων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση της ανεργίας καταγράφτηκε τον Οκτώβριο στην Καταλωνία, εξαιτίας της αντιπαράθεσης της τοπικής κυβέρνησης με την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης για το θέμα της ανεξαρτησίας της πλούσιας ισπανικής περιφέρειας. Σε ολόκληρη την Ισπανία η ανεργία αυξήθηκε κατά 1,67% τον Οκτώβριο, ενώ στην περιφέρεια της Καταλωνίας κατά 3,67%. Στην περιφέρεια της Μαδρίτης αυξήθηκε μόλις κατά 0,08%.

Μεταφορά έδρας

Σχεδόν 2.000 εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Καταλωνία μετέφεραν τη νομική τους έδρα εκτός της περιφέρειας στη διάρκεια του Οκτωβρίου, καθώς κλιμακωνόταν η αντιπαράθεση της Βαρκελώνης με τη Μαδρίτη μετά το δημοψήφισμα, άκυρο και παράνομο σύμφωνα με το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο, της 1ης Οκτωβρίου. Η αβεβαιότητα για το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της Καταλωνίας οδήγησε στην απόλυση 14.698 εργαζομένων, ενώ συνολικά στην Ισπανία ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 56.844 ανθρώπους.

Η ανεργία στην Ισπανία αυξήθηκε τον Οκτώβριο επί τρίτο συνεχόμενο μήνα. Βέβαια πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς με τη λήξη της τουριστικής περιόδου επιχειρήσεις του κλάδου, κυρίως ξενοδοχεία και εστιατόρια, απολύουν υπαλλήλους που είχαν προσλάβει πριν από το καλοκαίρι.

Το τρίτο τρίμηνο του 2017 η ανεργία μειώθηκε στο 16,38%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.

Προειδοποιήσεις

Η Τράπεζα της Ισπανίας (ΤτΙ) είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη ότι η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η προσπάθεια της Καταλωνίας να γίνει ανεξάρτητη ενδεχομένως να οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την Ισπανία. Αν ενταθεί ή συνεχιστεί επί μακρόν η προσπάθεια απόσχισης της Καταλωνίας, τότε ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές αλλά και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, προειδοποίησε η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, η αβεβαιότητα ενδέχεται να μειώσει την οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας κατά 2,5% από τα τέλη του 2017 έως και του 2019, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της ΤτΙ για τον Νοέμβριο. Αντιθέτως, ταχεία επίλυση του ζητήματος πιθανώς θα οδηγούσε σε περιορισμό των απειλών προς την ισπανική οικονομία. Προς το παρόν, η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2017, ωστόσο η αντιπαράθεση στην Καταλωνία έχει αναγκάσει τη Μαδρίτη να αναθεωρήσει την πρόβλεψη για το 2018 από το 2,5% στο 2,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή