Αύξηση απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο

Αύξηση απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ ήταν περισσότερες από εκείνες του Σεπτεμβρίου. Τον Σεπτέμβριο είχε πληγεί η απασχόληση εξαιτίας των τυφώνων «Χάρβεϊ» και «Ιρμα» που κατέστρεψαν ολόκληρες περιοχές στο Τέξας και στη Φλόριντα, και άφησαν άνεργους πολλούς απασχολουμένους κυρίως σε κλάδους με χαμηλές αποδοχές. Παρά την ικανοποιητική εικόνα, όμως, φαίνεται ότι αρχίζει να επιβραδύνεται η βελτίωση στην αμερικανική αγορά εργασίας, καθώς δεν καταγράφονται πλέον αυξήσεις στους μισθούς.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, στα μισθολόγια εταιρειών εκτός αγροτικού τομέα προστέθηκαν 261.000 εργαζόμενοι και η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2016. Παραμένει, ωστόσο, χαμηλότερη από τις προσδοκίες οικονομικών αναλυτών που μιλούσαν για 310.000 προσλήψεις.

Γενικότερα, οι αυξημένες προσλήψεις τείνουν να δικαιώσουν την εκτίμηση που εξέφρασε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ότι «η αγορά εργασίας εξακολουθεί να ενισχύεται και η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται σταθερά παρά τη διακοπή που προκάλεσαν οι τυφώνες». Το γεγονός, πάντως, ότι εργάζονται και πάλι πολλοί από αυτούς που έμειναν προσωρινά άνεργοι είχε ως αποτέλεσμα να διατηρηθούν οι μισθοί σε χαμηλά επίπεδα, καθώς πρόκειται για απασχολουμένους σε κλάδους όπως η ψυχαγωγία και η στέγαση. Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και τελικά καταδεικνύουν πως δημιουργήθηκαν 18.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αρχική εκτίμηση μιλούσε για μείωση της απασχόλησης κατά 33.000 θέσεις. Η ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου υποχώρησε στο 4,1% και εγγίζει τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή