ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ και Αμπε συμφωνούν για τη Βόρεια Κορέα

REUTERS, A.P.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά στρατιωτικά το άγημα, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε του κάνει νόημα να προπορευθεί στο παλάτι Ακασάκα του Τόκιο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας «όλες οι εναλλακτικές βρίσκονται στο τραπέζι», ενώ ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε την Πιονγιάνγκ «απειλή προς τον πολιτισμένο κόσμο».

ΤΟΚΙΟ. «Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας πρόκειται να αγοράσει τεράστιες ποσότητες αμερικανικών όπλων, όπως οφείλει. Πολλές θέσεις εργασίας για εμάς, πολλή ασφάλεια για την Ιαπωνία». Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, χθες στο Τόκιο, αποκάλυψε το ιδιαίτερο πρίσμα μέσα από το οποίο οι ΗΠΑ βλέπουν την ασφάλεια της περιοχής. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε συμφώνησε με τον Ντόναλντ Τραμπ ότι στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας «όλες οι εναλλακτικές βρίσκονται στο τραπέζι».

«Η εποχή της στρατηγικής υπομονής έχει περάσει. Κάποιοι λένε ότι η ρητορική μου είναι πολύ έντονη, αλλά δείτε τι συνέβη με την αδύναμη ρητορική των τελευταίων 25 χρόνων», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τη Βόρεια Κορέα «απειλή προς τον πολιτισμένο κόσμο».

Στη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ο Αμπε ρωτήθηκε γιατί η Ιαπωνία δεν εξουδετέρωσε τους πυραύλους που εκτόξευσε δοκιμαστικά η Βόρεια Κορέα προς τον Ειρηνικό Ωκεανό. «Θα τους εξουδετερώνει στον ουρανό όταν ολοκληρώσει την αγορά πολύ περισσότερων οπλικών συστημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες», παρενέβη ο Τραμπ. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του Μελάνια συνάντησαν συγγενείς Ιαπώνων που είχαν απαχθεί από τη Βόρεια Κορέα τη δεκαετία του ’70 και του ’80.

Ως προς την οικονομία, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στην κατάρτιση διμερούς εμπορικής συμφωνίας, την οποία η Ιαπωνία αρνείται προτιμώντας την καταργηθείσα πολυμερή συμφωνία του Ειρηνικού ΤΡΡ.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ