Ερώτηση στη Βουλή για τη συμφωνία με Σαουδική Αραβία

Ερώτηση στη Βουλή για τη συμφωνία με Σαουδική Αραβία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή μετατίθεται η αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας και υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου έπειτα από δημοσιεύματα για την ύπαρξη μεσαζόντων στη διακρατική συμφωνία πώλησης πυρομαχικών από την Ελλάδα προς τη Σαουδική Αραβία.

Ο τομεάρχης Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας ζήτησε από τον κ. Πάνο Καμμένο να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα που προκύπτουν από τα δημοσιεύματα («Πρώτο Θέμα»). Ανάμεσα στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Κικίλιας είναι για το όνομα του μεσάζοντα: «Είναι αλήθεια ότι ο κ. Καμμένος διέταξε τη σύλληψη ανώτερου αξιωματικού του Πενταγώνου επειδή εκείνος ζήτησε να τηρηθεί ο νόμος και να μην εμπλακεί κανένας μη εξουσιοδοτημένος μεσάζοντας; Και τέλος, είναι ή δεν είναι σε ισχύ η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία; Και αν είναι, όπως λέει ο κ. Καμμένος, γιατί δεν έχει εισπράξει μέχρι σήμερα τα χρήματα η χώρα μας;».

Με τον Λίμπερμαν

Σε δηλώσεις που έκανε ο κ. Καμμένος, έπειτα από τη συνάντηση που είχε χθες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν (σήμερα είναι η τριμερής υπουργική σύνοδος των υπουργών Αμύνης Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου), δήλωσε ότι η πώληση αφορά διακρατική συμφωνία, ύψους 66 εκατομμυρίων ευρώ, που ψήφισαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ είπε ότι δεν υπάρχουν μεσάζοντες. Αναφέρθηκε στο όνομα του εμφανιζόμενου από τα δημοσιεύματα ως μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου, λέγοντας ότι προκύπτει από επίσημο έγγραφο ότι πρόκειται για κάτοικο της Σαουδικής Αραβίας.

Παρατήρησε, πάντως, ότι σημειώθηκαν «διάφορες περίεργες κινήσεις» από ορισμένους που εμφανίστηκαν πρόθυμοι να λειτουργήσουν ως μεσάζοντες. Για το ζήτημα των χρημάτων, ο κ. Καμμένος είπε ότι την περασμένη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρέσβη στην Αθήνα για το θέμα της καταβολής των 66 εκατ. ευρώ, τα οποία, όπως επισήμανε, θα παραχωρηθούν στον Στρατό Ξηράς για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών του. Παράλληλα, πηγές του ΥΠΕΘΑ ανέφεραν ότι ο ανώτατος αξιωματικός ο οποίος χειρίστηκε τη συγκεκριμένη υπόθεση (Ταξίαρχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα) μετατέθηκε διότι παρενέβη τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας, καθώς είχε επαφές με μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Η υπόθεσή του, προσέθεταν, έχει μεταφερθεί στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος του στη συμφωνία πώλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή