ΚΟΣΜΟΣ

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χαρίρι αναχώρησε για τα Ην. Αραβικά Εμιράτα

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι, ο οποίος το Σάββατο προκάλεσε πολιτική κρίση ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά από το Ριάντ την παραίτησή του, αναχώρησε από τη Σαουδική Αραβία για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετέδωσαν σήμερα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης.

Χθες Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε τον Λίβανο ότι κηρύττει πόλεμο εναντίον της έπειτα από επιθέσεις που δέχτηκε το βασίλειο από την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Υποθέσεων του Κόλπου Ταμέρ αλ-Σαμπχάν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya ότι ενημέρωσε τον Χαρίρι πως οι «επιθετικές» ενέργειες της Χεζμπολάχ «θεωρούνται ενέργειες κήρυξης πολέμου κατά της Σαουδικής Αραβίας από τον Λίβανο και από το Λιβανέζικο Κόμμα του Διαβόλου».

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's έχει γνωστοποιήσει ότι τυχόν επιστροφή της χώρας στην πολιτική παράλυση, που επικρατούσε προτού ο Χαρίρι συμμετάσχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας τον περασμένο χρόνο, θα βλάψει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Επιπλέον, ο ξαφνικός χαρακτήρας της παραίτησης Χαρίρι έχει πυροδοτήσει εικασίες στον Λίβανο ότι υποχρεώθηκε να παραιτηθεί και ότι κρατείται παρά την θέλησή του, κάτι το οποίο έχει διαψεύσει η Σαουδική Αραβία.

Ο Χαρίρι, ο οποίος είναι πολιτικός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, αναχώρησε νωρίς σήμερα το πρωί από το Ριάντ για το Αμπού Ντάμπι όπου θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν, όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Future TV (ιδιοκτησίας του Χαρίρι) και al-Arabiya (σαουδαραβικής ιδιοκτησίας).

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Ιράν να προμηθεύσει με πυραύλους τους πολιτοφύλακες στην Υεμένη συνιστά "άμεση στρατιωτική επιθετική ενέργεια" κατά του βασιλείου.

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Χαρίρι, η αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε βαλλιστικό πύραυλο στα περίχωρα του Ριάντ που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη.

Χθες, ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντελ αλ-Τζουμπέιρ δήλωσε στο CNN ότι ο πύραυλος «ήταν ιρανικός και ερρίφθη από την Χεζμπολάχ».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ