Ενίσχυση της Κίνας επιδιώκει ο Σι, μέσω… Τραμπ

Ενίσχυση της Κίνας επιδιώκει ο Σι, μέσω… Τραμπ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Κινέζοι ηγέτες πάντα επιθυμούσαν να εμφανίζονται ως ίσοι των Αμερικανών προέδρων. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, όμως, επιθυμεί κάτι περισσότερο: να οικοδομήσει ειδική σχέση με τις ΗΠΑ, ανάγοντας τη χώρα του στο επίπεδο της δεύτερης παγκόσμιας δύναμης.

Η κυβέρνηση Ομπάμα αρνήθηκε να παίξει το παιχνίδι του Πεκίνου, ανησυχώντας ότι κάτι τέτοιο θα ισούτο με αμερικανική υποχώρηση από την Ασία. Ο κ. Σι, όμως, ο ισχυρότερος Κινέζος ηγέτης των τελευταίων δεκαετιών, ίσως βρει στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ έναν προθυμότερο σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή.

Παρότι ο Τραμπ έχει συχνά χαρακτηρίσει την Κίνα «αρπακτικό εμπορικό εταίρο», ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένως επαινέσει το Πεκίνο, χαρακτηρίζοντας την Κίνα «καίριο παίκτη» στην επίλυση της κρίσης των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας.

Κινέζοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Σι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλεονεκτική θέση έναντι του Αμερικανού ομολόγου του. Ο κ. Τραμπ φθάνει σήμερα στο Πεκίνο, εν μέσω νέων ερωτημάτων για την έρευνα γύρω από τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, αντιμετωπίζοντας παράλληλα επικρίσεις για την υποχώρηση της Ουάσιγκτον σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η απελευθέρωση του εμπορίου.

Αντίθετα, ο Σι Τζινπίνγκ μόλις έλαβε την έγκριση του συνεδρίου του κόμματος, εδραιώνοντας τη θέση του ως συνεχιστή του Μάο Τσετούνγκ.

Μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος Σι προώθησε στη διεθνή σκηνή την εικόνα της Κίνας ως αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης στις ΗΠΑ, εκδηλώνοντας την προθυμία του να αναλάβει υποχρεώσεις υπερδύναμης και να επενδύσει σε μεγάλα έργα υποδομής στην Ασία και την Ευρώπη, όπως είχε κάνει και η Ουάσιγκτον στον απόηχο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Πρώτη φορά η Κίνα δεν βρίσκεται σε μειονεκτική θέση απέναντι στις ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος εθεωρείτο ότι διαθέτει το πλεονέκτημα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες έχουν ισότιμη σχέση», λέει ο Γιαν Σουετόνγκ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Τσινχουά του Πεκίνου.

Προσωπική σχέση

Ο πρόεδρος Σι, από τη μεριά του, ελπίζει να εκμεταλλευθεί την προσωπική σχέση που έχει συνάψει με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο άνδρες φάνηκε να τα πηγαίνουν πολύ καλά στην πρώτη τους συνάντηση στο θέρετρο Μαρ α Λάγκο της Φλόριντα τον περασμένο Απρίλιο, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ έχει επικοινωνήσει πολλές φορές με τον Κινέζο ομόλογό του, ζητώντας του συνήθως να ασκήσει την επιρροή του πάνω στη Βόρεια Κορέα και τον απρόβλεπτο ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή