ΚΟΣΜΟΣ

Εκατό χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Υποστηρικτές του Κομμουνιστικού Κόμματος μεταφέρουν το πορτρέτο του Λένιν κατά τους εορτασμούς για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Ρωσία τίμησε χθες χωρίς φανφάρες τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, του μεγάλου πολιτικού σεισμού του 20ού αιώνα, η οποία προϋποθέτει μία βίαιη ανατροπή καθεστώτος, πράγμα που δεν θέλει να θυμάται το Κρεμλίνο.

Εάν η επέτειος της Επανάστασης γιορταζόταν μεγαλοπρεπώς με τη μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία κάθε 7η Νοεμβρίου στη σοβιετική εποχή, το επίσημο πρόγραμμα της χθεσινής ημέρας περιορίστηκε σε σεμνές εκθέσεις και συμπόσια μεταξύ ειδικών.

Εάν υπάρχει παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, αυτή είναι η αναβίωση με στολές εποχής της παρέλασης του 1941 κατά τη διάρκεια της μάχης της Μόσχας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και οι σπάνιες εκδηλώσεις μνήμης που αφορούν το ευρύ κοινό είναι για τις αρχές η ευκαιρία για να τονιστεί η εθνική ενότητα και η συμφιλίωση. «Για ποιον λόγο πρέπει να γιορτάσουμε αυτό το γεγονός;», αναρωτήθηκε τον Οκτώβριο μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, που παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο ρωσικό Κοινοβούλιο, οργάνωσε συγκέντρωση μπροστά στο άγαλμα του Καρλ Μαρξ κοντά στο Κρεμλίνο. Ωστόσο, η εκδήλωση αυτή δεν αναμενόταν να προσελκύσει πάνω από 5.000 διαδηλωτές.

Το κίνημα «Η Αλλη Ρωσία» της εθνικιστικής Αριστεράς, του συγγραφέα Εντουαρντ Λιμόνοφ, προγραμμάτιζε επίσης συγκέντρωση έχοντας εξασφαλίσει άδεια από τις αρχές της Μόσχας. Περί τους 20 υποστηρικτές του συνελήφθησαν προχθές από την αστυνομία στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Πούτιν

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μέχρι στιγμής αποφύγει τις περισσότερες από τις εκδηλώσεις που έχουν οργανωθεί για την εκατονταετία της Οκτωβριανής Επανάστασης, περιλαμβανομένου του φαντασμαγορικού 3D σόου στην πρόσοψη των Χειμερινών Ανακτόρων στη γενέτειρά του, την Αγία Πετρούπολη. Η μία από τις εκδηλώσεις στην οποία συμμετείχε ο Πούτιν ήταν τα εγκαίνια μίας νέας εκκλησίας στη Μόσχα, ένα γεγονός που χαρακτήρισε «βαθιά συμβολικό», τη στιγμή που η Επανάσταση του 1917 καταδίωξε τον κλήρο και τους πιστούς.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Πούτιν εγκαινίασε επίσης ένα μνημείο προς τιμήν των θυμάτων της πολιτικής καταστολής, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι θέλει «να τραβήξει μία γραμμή» στις διαιρέσεις του παρελθόντος. Η Επανάσταση αποτελεί «αναπόσπαστο και περιπεπλεγμένο τμήμα της ιστορίας μας», που πρέπει «να τύχει αντικειμενικής μεταχείρισης και σεβασμού», δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο Πούτιν που προσπάθησε, από την έλευσή του στη εξουσία, να συμφιλιώσει τη ρωσική κοινωνία και την εθνική μνήμη. Για τον Πούτιν, δεν τίθεται θέμα διαχωρισμού της τσαρικής Ρωσίας, τη σταθερότητα και τις παραδοσιακές αξίες της οποίας εξαίρει, από τη σοβιετική Ρωσία, της οποίας αποτελεί προϊόν.

Η επιτροπή που συστάθηκε για τις εκδηλώσεις μνήμης αντανακλά αυτήν την προσοχή με την οποία αντιμετωπίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν το θέμα. Απαρτίζεται από ανεξάρτητες προσωπικότητες, επικριτές της εξουσίας, υπουργούς και εκπροσώπους της ρωσικής εκκλησίας, αλλά από κανένα μέλος του σημερινού Κομμουνιστικού Κόμματος ή τους μοναρχικούς.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ