Ορίστηκε η ημερομηνία του Brexit

Ορίστηκε η ημερομηνία του Brexit

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τροπολογία στον νόμο για το Brexit, που έχει τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, πρότεινε η κυβέρνηση της Βρετανίας, διασφαλίζοντας ότι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα γίνει στις 29 Μαρτίου 2019 στις 23.00 ώρα Γκρίνουιτς.

Η τροπολογία αυτή αποπειράται να αντιμετωπίσει τους φόβους των οπαδών του Brexit, οι οποίοι εκτιμούν ότι η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και οι πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις.

«Ακούσαμε τις ενστάσεις του κοινού και μελών του Κοινοβουλίου, προτείνοντας την τροπολογία αυτή, έτσι ώστε να αφαιρέσουμε κάθε αμφιβολία και σύγχυση για την έννοια του όρου Ημέρα του Brexit», είπε ο αρμόδιος υπουργός, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Οι 186 σελίδες τροπολογιών του νομοσχεδίου θα τεθούν σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ το τελικό κείμενο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου εντός της άνοιξης.

Πιέσεις Ε.Ε.

Στο μεταξύ, πιέσεις άσκησε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Βρετανία, ζητώντας από το Λονδίνο να αποσαφηνίσει, εντός των προσεχών δύο εβδομάδων, ποιες οικονομικές του υποχρεώσεις έναντι των Βρυξελλών είναι έτοιμο να τηρήσει ενόψει της εξόδου από την Ενωση. Σε περίπτωση που η Βρετανία συνεχίσει να κωλυσιεργεί, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε ότι η διαπραγμάτευση για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. – Βρετανίας θα καθυστερήσει.

Εάν η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι συνεχίσει τη σημερινή παρελκυστική τακτική της, οι ηγέτες της Ενωσης δεν θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής τους στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

«Είναι εντελώς αναγκαίο να επιτύχουμε σημαντική πρόοδο τον Δεκέμβριο. Ολες οι λεπτομέρειες δεν χρειάζεται να ρυθμισθούν αμέσως, αλλά η πρόοδος πρέπει να είναι ειλικρινής και ουσιαστική», είπε ο κ. Μπαρνιέ, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χθες με τον κ. Ντέιβις. Οι διευκρινίσεις του Λονδίνου πρέπει να ανακοινωθούν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Ο κ. Μπαρνιέ υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές σημείωσαν πρόοδο και στα τρία κρίσιμα ζητήματα των συνομιλιών για το Brexit: τα χρέη της Βρετανίας, τα δικαιώματα Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, καθώς και αυτά των Βρετανών υπηκόων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και την αποφυγή δημιουργίας νέων συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δουβλίνου.

Η Τερέζα Μέι και η κυβέρνησή της προσπαθούν να προωθήσουν τη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. εν μέσω ανησυχιών ότι η επίτευξη προσωρινής συμφωνίας, με στόχο τη στήριξη βρετανικών επιχειρήσεων και την εκπόνηση κανόνων για τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, είναι ακόμη πολύ μακριά..

Μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, η κ. Μέι υποχρεώθηκε σε κυβερνητικό συνασπισμό με το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή