ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στον κοιμητηριακό ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία τελέστηκε το μνημόσυνο του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από τον θάνατο του.

Το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρέσβης της Ελλάδος, Ηλίας Φωτόπουλος, υπουργοί, εκπρόσωποι κομμάτων, επιστήμονες αλλά και δεκάδες απλοί πολίτες.

Στον ναό δίπλα στον πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν η κόρη του Γλαύκου Κληρίδη, Καίτη, και ο γαμπρός του, Κώστας Σιαμάς. Στο κέντρο του ναού υπήρχε ευπρεπισμένο τραπέζι με τις σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδος και την φωτογραφία του Γλαύκου Κληρίδη.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο τέως υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος ανέφερε ότι «ο Γλαύκος Κληρίδης μπήκε στην πολιτική μεγάλος και βγήκε μέγιστος, αφού κατάφερε να συγκεράσει τη διορατικότητα με την ιστορική γνώση». Ο Γλαύκος Κληρίδης, τόνισε, πάλεψε με πάθος για την ελευθερία της Κύπρου και την απαλλαγή της από την τουρκική κατοχή.

Ο τέως Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τον Γλαύκο Κληρίδη, «μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές φυσιογνωμίες της νεότερης πολιτικής ιστορίας του Ελληνισμού, που έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη στην πορεία της Κύπρου, αλλά και του έθνους με κυρίαρχα τα στοιχεία τη σωφροσύνη, την υπευθυνότητα και την ανθρωπιά».

Όπως είπε ο κ. Χάσικος «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στο πρόσωπο του Γλαύκου Κληρίδη τον πολιτικό, που μπήκε στην πολιτική για να δώσει και όχι να πάρει και που αντιστάθηκε στην ακαταμάχητη γοητεία του λαϊκισμού, που δεν ενέδωσε στις πιέσεις της εκλογικής πελατείας, ένας αληθινός ηγέτης, που ηγείτο, δεν άγετο».
Ο κ. Χάσικος διαβεβαίωσε ότι «με τη σωφροσύνη, την υπευθυνότητα και την ανθρωπιά, που μας δίδαξε ο Γλαύκος Κληρίδης, θα εκπληρώσουμε το ανεκπλήρωτο (βιώσιμη λύση του Κυπριακού) όραμά του».

Ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του Γλαύκου Κληρίδη , κατάθεση στεφάνων και εψάλλη ο Εθνικός Ύμνος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι οι ιδέες και η πολιτική του Γλαύκου Κληρίδη παραμένουν ζωντανές και διαχρονικές. Ο Γλαύκος Κληρίδης, είπε, «πραγμάτωσε το ένα από τα δύο οράματα του, που ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έφτασε κοντά στο δεύτερο, που είναι αποχώρηση του κατοχικού στρατού και η επανένωση της Κύπρου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ