Πορεία κατά παρενόχλησης στο Χόλιγουντ

Πορεία κατά παρενόχλησης στο Χόλιγουντ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά του Χόλιγουντ με σκοπό να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, ξεκίνησε από τη γωνία της Λεωφόρου του Χόλιγουντ και της οδού Χάιλαντ, διέσχισε τη «Λεωφόρο της Δόξας» και κατέληξε στις εγκαταστάσεις του CNN στο Λος Αντζελες στη Λεωφόρo Σάνσετ. Η πορεία #MeToo αποτέλεσε μια απάντηση στις αδιάκοπες αποκαλύψεις ανδρών και γυναικών πως έχουν πέσει θύματα παντοδύναμων προσώπων της βιομηχανίας ψυχαγωγίας. Επίσης, οι διαδηλωτές ήθελαν να αντιπροσωπεύσουν και εκείνους τους άνδρες και γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικώς ως παιδιά ή υπό άλλες συνθήκες. Οι γυναίκες αποτελούσαν την πλειονότητα του πλήθους, χωρίς, ωστόσο, να υποβαθμίζεται και η ισχυρή παρουσία ανδρών που ήρθαν για να εκφράσουν και εκείνοι την υποστήριξή τους.

Η φράση «Me Too» («Και Εγώ Επίσης») ανήκει στην κοινωνική ακτιβίστρια Ταράνα Μπερκ, η οποία θεωρείται η πρωτεργάτρια του κινήματος Me Too με στόχο την υποστήριξη των απανταχού θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης. Η Ταράνα Μπερκ συμμετείχε στη διαδήλωση της Κυριακής και δήλωσε πως «για κάθε Χάρβεϊ Ουάινσταϊν, υπάρχουν εκατό περισσότεροι άνδρες στη γειτονιά που φέρονται με τον ίδιο τρόπο». Η ευρεία χρήση της φράσης στα social media ξεκίνησε όταν η ηθοποιός Αλίσα Μιλάνο προέτρεψε τους χρήστες του Twitter, λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις Ουάινσταϊν, να εκφράσουν τις δικές τους ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης μέσω του hashtag #MeToo, με σκοπό να καταστεί ευρέως γνωστό το μέγεθος του προβλήματος. Μέσα σε λίγες μέρες, εκατομμύρια χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Μιλάνο και φανέρωσαν τις δικές τους σκοτεινές ιστορίες.

Η πρόεδρος της ανεξάρτητης οργάνωσης «Οι Γυναίκες στον Κινηματογράφο», Κάθι Σούλμαν, απευθύνθηκε στους διαδηλωτές και τόνισε πως η μάστιγα της σεξουαλικής παρενόχλησης δεν μπορεί να εξαλειφθεί με το να απομονώνονται, απλώς, οι δράστες. «Eχω βιώσει τη φυλετική διάκριση, το μισθολογικό χάσμα. Μου έχουν κλέψει χρήματα και με έχουν απαξιώσει. Eχω βιώσει κάθε είδους παρενόχληση. Από την άλλη, έχω υπάρξει παραγωγός για πάνω από 20 ταινίες, έχω επιβλέψει πάνω από 150 ταινίες και έχω βραβευθεί από την Ακαδημία. Μην τους αφήσετε να μας καταστρέψουν. Πρόκειται για ένα παιχνίδι εξουσίας το οποίο μπορούμε να κερδίσουμε», εξομολογήθηκε η ίδια σε δραματικό τόνο.

Την ίδια στιγμή, οι αποκαλύψεις για φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του θεάματος συνεχίζονται ακάθεκτες. Το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορά τον κωμικό Λούις Σι Κέι, τον οποίο κατηγόρησαν πέντε γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση. Ο ίδιος παραδέχθηκε την ενοχή του και ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του. Παράλληλα, περισσότερες από 50 γυναίκες έχουν στραφεί εναντίον του Ουάινσταϊν, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως δεν προέβη σε καμία σεξουαλική πράξη χωρίς τη συναίνεση των γυναικών. Λίγες εβδομάδες πριν, σαν βόμβα έσκασε το σκάνδαλο Σπέισι, με τον ηθοποιό να απολογείται για την απόπειρα αποπλάνησης του 14χρονου Aντονι Ραπ το 1986.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή