Κόκαλα, μια μουχλιασμένη θερμοφόρα, μια σκουριασμένη πένσα και ένα γυναικείο εσώρουχο ήταν μεταξύ των αντικειμένων που βρήκε και απαθανάτισε ο φωτογράφος του Reuters, Stefan Wermuth μέσα από τον ποταμό Τάμεση.

Ο Wermuth πέρασε δύο μήνες να συλλέγει αντικείμενα από τις όχθες του γνωστού ποταμού, για να στηλιτεύσει τους Λονδρέζους για τα σκουπίδια που καταλήγουν μέσω του καναλιού του Τάμεση στην καρδιά του Λονδίνου.

Ένα επιχρυσωμένο ρολόι, ένα γράμμα μέσα σε μπουκάλι γραμμένο στη Λιθουανική γλώσσα και ένα κινητό τηλέφωνο, επίσης ανακτήθηκαν από τις όχθες του ποταμού, ο οποίος έχει καθαριστεί πολλάκις από το 1957 που Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τον κήρυξε βιολογικά νεκρό.

Παρά την κατάσταση, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη υδρόβια ζωή στον Τάμεση, όπου ο Wermuth βρήκε επίσης ένα σκληρό δίσκο να ρυπαίνει τα θολά νερά του.

Η μόλυνση παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα. Τον Μάρτιο, στην Thames Water επιβλήθηκε το πρόστιμο των 20 εκατομμυρίων λιρών λόγω διοχέτευσης των αποβλήτων της στον ποταμό, γεγονός που τονίζει τη σπουδαιότητα του προβλήματος.

Μάλιστα, οι δημοτικές αρχές του Λονδίνου ανέσυραν 4.000 πλαστικά μπουκάλια μέσα σε ένα μήνα, επισημαίνοντας το μέγεθος του προβλήματος από τα απόβλητα.

Οι συνέπειες στην υδρόβια ζωή έχουν αφυπνίσει ομάδες ανθρώπων ώστε να αναλάβουν δράση και να πείσουν τους κατοίκους του Λονδίνου να πετάνε τα απορρίμματα τους στον κάδο και όχι στον ποταμό.

Επιμέλεια: Κατερίνα Σωτηροπούλου

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ