Βολές Γιλντιρίμ κατά ΗΠΑ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυσφορία της για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας από το Πεντάγωνο εξέφρασε μία ακόμη φορά η Αγκυρα. Αφορμή για τις σχετικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στάθηκε ρεπορτάζ του BBC, σύμφωνα με το οποίο οι κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Αυτοάμυνας (YPG), που πολιορκούσαν την κατεχόμενη από το ISIS Ράκα, έκαναν συμφωνία με τους τζιχαντιστές προκειμένου να επιταχύνουν την απελευθέρωση της πόλης.

«Κάποιοι άφησαν τους τρομοκράτες του ISIS να φύγουν από τη Ράκα με τα όπλα τους, αντί να τους εξολοθρεύσουν. Οι τρομοκράτες έφυγαν και το YPG – PKK πήρε τη θέση τους. Μια ομάδα τρομοκρατών αντικατέστησε μια άλλη. Είναι αυτό ορθολογική πολιτική; Αυτή είναι η στρατηγική συνεργασία σας;», διερωτήθηκε ρητορικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, στην Αγκυρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, οι κουρδικές δυνάμεις επέτρεψαν σε χιλιάδες τζιχαντιστές του ISIS και μέλη των οικογενειών τους να φύγουν από τη Ράκα πριν από την τελική της απελευθέρωση, στις 17 Οκτωβρίου, προκειμένου να μειώσουν το ήδη μεγάλο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές. Η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τους τζιχαντιστές και τους οικείους τους αποτελείτο από 50 φορτηγά, 13 λεωφορεία και περίπου 100 οχήματα του ISIS.

Πάντως, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έσπευσε να τονίσει ότι η κυβέρνησή του δεν επιθυμεί διαιώνιση των εντάσεων με την Ουάσιγκτον και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τον περασμένο μήνα, με τον αμοιβαίο περιορισμό της παροχής βίζας από τις δύο κυβερνήσεις.

Στο Σότσι

Ικανοποιημένη φέρεται η τουρκική κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της τετράωρης συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, το βράδυ της Δευτέρας. Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αίρονται οι ρωσικοί περιορισμοί στις εξαγωγές σειράς τουρκικών αγροτικών προϊόντων, ενώ αναφορικά με την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 δήλωσε ότι τα σχετικά έγγραφα υπεγράφησαν, αν και «υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα» που θα συζητηθούν σε επίπεδο ειδικών. Οσο για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ανακοινώθηκε ότι οι εργασίες κατασκευής στα ρωσικά ύδατα έχουν ολοκληρωθεί και απομένει το τμήμα της τουρκικής οικονομικής ζώνης.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διέψευσε χθες δήλωση αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διευκρινίζοντας ότι η χώρα του ουδέποτε υποσχέθηκε την αποχώρηση των ιρανικών και φιλοϊρανικών δυνάμεων από τη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή