Αούν: Ομηρος της Σ. Αραβίας ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Αούν: Ομηρος της Σ. Αραβίας ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Ομηρο κρατά η Σαουδική Αραβία τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, και την οικογένειά του, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Λιβάνου, Μισέλ Αούν.

«Δεν θα αποδεχθούμε την ομηρία του πρωθυπουργού, για λόγους τους οποίους αγνοούμε», είπε σε δήλωσή του ο Μισέλ Αούν. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο πρόεδρος του Λιβάνου δηλώνει ότι ο Χαρίρι κρατείται παρά τη θέλησή του στο Ριάντ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε λιβανικό τηλεοπτικό σταθμό ιδιοκτησίας του, ο Σαάντ Χαρίρι δεσμεύθηκε να επιστρέψει εντός των προσεχών ημερών στον Λίβανο για να επιδώσει την παραίτησή του στον πρόεδρο και να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του.

Εντύπωση προκάλεσε, ωστόσο, το συμβιβαστικό ύφος του Χαρίρι στη συνέντευξή του της Κυριακής, κάνοντας πολλούς να υποθέτουν ότι αποτελεί προϊόν δυτικών πιέσεων προς το Ριάντ. Στη συνέντευξή του, ο Χαρίρι απέφυγε τις επιθέσεις εναντίον της οργάνωσης Χεζμπολάχ και της ιρανικής επιρροής στον Λίβανο.

Την Τρίτη, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι είπε μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Γκεμπράν Μπασίλ, ότι αναμένει την επιστροφή του Χαρίρι στη Βηρυτό. Σε ανάλογο κλίμα υπήρξαν και οι δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος κάλεσε τον Χαρίρι να επιστρέψει στη χώρα του.

Σήμερα, αναμένεται η άφιξη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο Ριάντ, όπου θα έχει συζητήσεις με τον διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, αλλά και τον ίδιο τον Ραφίκ Χαρίρι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή