ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Με ανταρσία απειλούν τη Μέι βουλευτές της

BBC, TASS

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στη διάρκεια επίσημου δείπνου, στο Σίτι του Λονδίνου, την περασμένη Δευτέρα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μπορεί η Τερέζα Μέι να πέρασε τον πρώτο «κάβο» στη μαραθώνια κοινοβουλευτική συζήτηση γύρω από το επίμαχο νομοσχέδιο περί Brexit, αλλά τα πιο δύσκολα φαίνεται ότι βρίσκονται μπροστά της.

Σε χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, η εφημερίδα Daily Telegraph, που υποστηρίζει σταθερά την έξοδο από την Ε.Ε., ανέφερε ότι 15 φιλοευρωπαίοι Συντηρητικοί βουλευτές ετοιμάζονται για «ανταρσία», αποκαλώντας τους «στασιαστές του Brexit». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εν λόγω βουλευτές των Τόρις σκέφτονται να καταψηφίσουν, μαζί με τους συναδέλφους τους από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, τη διάταξη που καθορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ενωση, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση της Μέι δεσμεύεται, μέσω του νομοσχεδίου, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πάψει να είναι μέλος της Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου του 2019, στις 11.00 μ.μ. (ώρα Γκρίνουιτς), σε μια προσπάθεια να διαβεβαιώσει τους οπαδούς του Brexit ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση, αλλά και να διαμορφώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις επιχειρήσεις που οφείλουν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση. Ωστόσο, ο πρώην γενικός εισαγγελέας Ντομινίκ Γκριβ χαρακτήρισε «τρελή» αυτή την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι θα δέσει τα χέρια του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Στην πρώτη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, 318 βουλευτές ενέκριναν την ακύρωση του νόμου του 1972 για την ένταξη της Βρετανίας στην Ε.Ε., ενώ μόνο 68 καταψήφισαν. Αλλη πρόταση, που ήθελε τη Σκωτία, την Ουαλλία και τη Βόρεια Ιρλανδία να αποκτούν δικαίωμα βέτο στη διαδικασία εξόδου, απορρίφθηκε με 318 ψήφους έναντι 52. Η συζήτηση του νομοσχεδίου προβλέπεται να καλύψει επτά συνεδριάσεις της Βουλής των Κοινοτήτων και να ολοκληρωθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε «ανεύθυνες και αβάσιμες» τις καταγγελίες της Τερέζα Μέι περί ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές δυτικών δημοκρατιών. Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, που επικαλούνται έρευνα δύο αμερικανικών πανεπιστημίων, ρωσικοί λογαριασμοί στο Twitter ανήρτησαν περί τα 45.000 μηνύματα, κατά κανόνα υπέρ του Brexit, τις παραμονές του δημοψηφίσματος, συχνά χρησιμοποιώντας λογισμικό με αυτόματη αποστολή μηνυμάτων. Ανάλογες κατηγορίες περί ρωσικής παρέμβασης στο δημοψήφισμα της Καταλωνίας διατύπωσε πρόσφατα η ισπανική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για άλλο ένα σύμπτωμα ρωσοφοβικής «υστερίας» στη Δύση.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ