Εταιρείες-βιτρίνες δημιουργούν βρετανικές τράπεζες στην Ευρώπη

Εταιρείες-βιτρίνες δημιουργούν βρετανικές τράπεζες στην Ευρώπη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές τράπεζες δεν υπακούν στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) σε ό,τι αφορά τη μεταφορά της έδρας τους εκτός Βρετανίας μετά το Brexit και επιχειρούν να δημιουργήσουν εταιρείες-βιτρίνες που δεν πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές. Αυτό σημαίνει ότι θα εκτεθούν σε κινδύνους αν δεν έχουν εξασφαλίσει κεφαλαιακή επάρκεια στη νέα τους έδρα αλλά και τους αναγκαίους μηχανισμούς για τη διαχείριση των κινδύνων. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός τραπεζών της ΕΚΤ (SSM) στην ιστοσελίδα του και κάλεσε τις ενδιαφερόμενες τράπεζες να μην αρκεσθούν στη δημιουργία εταιρειών-βιτρινών, αλλά να διασφαλίσουν ότι η νέα τους έδρα θα πληροί τις προδιαγραφές για να λειτουργεί στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ επισημαίνει ότι εξέτασε σχέδια μεταφοράς πολλών τραπεζών και διαπίστωσε ότι «δεν πληρούν τις προσδοκίες της ΕΚΤ και τις προδιαγραφές για τη λειτουργία των τραπεζών εντός Ευρωζώνης». Διευκρινίζει ότι υποβλήθηκαν πολλά σχέδια, τα οποία «τείνουν προς τη δημιουργία μιας κενής διεύθυνσης εξαρτημένης σε υπερβολικό βαθμό από εταιρείες σε τρίτες χώρες».

Οι επισημάνσεις και οι προειδοποιήσεις του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ απηχούν την πρώτη επίσημη τοποθέτηση στην οποία προέβη σχετικά με το Brexit η ΕΒΑ πριν από περίπου ένα μήνα, συγκεκριμένα στις 12 Οκτωβρίου. Τότε σε έγγραφό της 69 σελίδων η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Τραπεζών προειδοποίησε όσες τράπεζες και εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα επιχειρήσουν να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Βρετανίας μετά το Brexit, να μην αρκεστούν στη δημιουργία εταιρειών-βιτρινών και να μην επιχειρήσουν χαλάρωση ή παράκαμψη των ρυθμίσεων που διέπουν τη λειτουργία των τραπεζών στην Ε.Ε.

Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει «ατελές» το σύστημα με το οποίο αξιολογείται από το αρμόδια όργανα της Ε.Ε. το κατά πόσον μια τρίτη χώρα –ακριβώς αυτό που θα είναι η Βρετανία μετά τον Μάρτιο του 2019– εφαρμόζει κανόνες «αντίστοιχους» με την κοινοτική νομοθεσία, οπότε μπορεί να επιτραπεί σε εταιρείες της να λειτουργούν στην Ε.Ε. Γι’ αυτό και είχε καλέσει την Κομισιόν να προχωρήσει σε αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας. Σε περίπτωση αναθεώρησης της συγκεκριμένης νομοθεσίας, θα δυσκολευθούν πολλές βρετανικές εταιρείες που βασίζονται ακριβώς σε αυτήν την αρχή των «αντίστοιχων» κανόνων, για να διεκδικήσουν δικαίωμα λειτουργίας στην Ε.Ε. μετά τον Μάρτιο του 2019. Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο της ίδιας παρέμβασης η ΕΒΑ συνιστούσε διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ, προκειμένου να μπορεί να εποπτεύει τους συστημικά σημαντικούς επενδυτικούς βραχίονες όσων τραπεζών έχουν έδρα στην Ευρωζώνη και όχι μόνον τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως ισχύει έως τώρα. Εν τω μεταξύ, οι γερμανικές τράπεζες ετοιμάζονται για σκληρό Brexit, όπως επικράτησε να λέγεται μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε. για πρόσβασή της στην ενιαία αγορά. Αιτία είναι η αβεβαιότητα για την έκβαση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε. και οι μάλλον απογοητευτικές ειδήσεις σχετικά με αυτές τις επαφές.

Αυτήν την εκτίμηση εξέφρασε ο Αντρέας Ντόμπρετ, μέλος του Δ.Σ. της Bundesbank, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. «Οι τράπεζες εκπονούν τα σχέδιά τους βάσει της υπόθεσης ότι θα υπάρξει σκληρό Brexit, καθώς δεν γνωρίζουν τι θα γίνει, και αυτό είναι το πιο συνετό πράγμα που μπορούν να κάνουν», τόνισε ο κ. Ντόμπρετ και πρόσθεσε ότι πολλές τράπεζες ετοιμάζονται να μεταφερθούν εκτός Βρετανίας. Ανάμεσά τους κολοσσοί όπως οι Deutsche Bank, Credit Suisse, JPMorgan, UBS και Standard Chartered, που έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να μεταφερθούν σε ευρωπαϊκές μητροπόλεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή