Σιδερόφρακτη πόλη…

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Π​​ριν από τρία χρόνια είχε γίνει viral (δηλαδή διαδόθηκε πολύ μέσω του Διαδικτύου) μια φωτογραφία της οδού Σταδίου. Ηταν από τα Χριστούγεννα του 1961 και έδειχνε την πόλη ζωντανή, με φωτισμένες βιτρίνες και ανθρώπους –πολλούς ανθρώπους– στα πεζοδρόμια. Υπήρχε η αίσθηση της γιορτής.

Η φωτογραφία αυτή ξάφνιασε και συγκίνησε πολλούς. Ηταν μια εικόνα της Αθήνας που χάθηκε. Εμοιαζε, τηρουμένων των αναλογιών, σαν τις φωτογραφίες του ’60 από το Αφγανιστάν, στις οποίες βλέπουμε γυναίκες ντυμένες με πολύχρωμα φορέματα, κοριτσόπουλα φορώντας μίνι.

Τώρα το κέντρο της Αθήνας είναι σκοτεινό. Οι άνθρωποι περπατούν βιαστικοί, δεν κοντοστέκονται να κοιτάξουν κάτι. Βεβαίως, δεν γεννάται λόγος για διαγωνισμούς της καλύτερης βιτρίνας, που γίνονται σε διάφορες πρωτεύουσες του κόσμου και έκαναν ατύπως οι εφημερίδες με φωτογραφικά αφιερώματα μέχρι το 1980. Τα σιδερένια ρολά κρύβουν τη γιορτή.

Το γκρίζο του Αφγανιστάν επιβλήθηκε από τους φανατικούς του Ισλάμ που πήραν την εξουσία και καταστρέφουν με οξύ τα όμορφα πρόσωπα των γυναικών που τολμούν να αποκαλυφθούν. Το γκρίζο της Αθήνας οφείλεται στους μουλάδες της επανάστασης, εκείνα τα αφιονισμένα με τις κουκούλες και τα λοστάρια που ξεχύνονται στους δρόμους καίγοντας και ρημάζοντας το βιος των άλλων.

Και τα πανεπιστήμια της πόλης είναι αυτές τις μέρες κλειδαμπαρωμένα από τον φόβο των μουλάδων της επανάστασης. Ουδείς μπορεί να καταλάβει τι σόι εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου είναι αυτός, όταν το Πολυτεχνείο είναι κλειστό αντί να κάνει εκθέσεις για τη 17η Νοεμβρίου του 1973, να διοργανώνει στους χώρους του συζητήσεις για το νόημα της εξέγερσης, να πηγαίνουν τα παιδιά και να μαθαίνουν, να διαπαιδαγωγούνται ως πολίτες.

Εσχάτως άρχισαν να κλειδαμπαρώνονται και τα κρεοπωλεία. Οι μουλάδες της διαρκούς επανάστασης έχουν νέους στόχους. Ομάδα νεαρών έσπασε με σφυριά την τζαμαρία του καταστήματος και προκάλεσε ζημιές στο φορτηγό μεταφοράς κρεάτων του μαγαζιού. Την ευθύνη για την καταδρομική επίθεση ανέλαβε με κείμενό της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου το «Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων (ALF) – Αντισπισιστικός Πυρήνας Σφυροφόρων Καταδρομέων». Διακηρύσσουν δε: «Να προκαλέσουμε μαυροπράσινο χάος στις γειτονιές των μεγάλων και των μικρών πόλεων: Να σπάσουμε κρεοπωλεία, να πυρπολήσουμε γουναράδικα, να βανδαλίσουμε pet-shop, να απελευθερώσουμε έγκλειστα ζώα, να σαπίσουμε στο ξύλο κυνηγούς και σφαγείς, να δράσουμε με αντισπισιστική φαντασία και μαυροπράσινο σθένος». 

Στην καταχνιά της κρίσης προστέθηκε και η απώλεια του δημόσιου χώρου. Βιτρίνα με βιτρίνα, γειτονιά με γειτονιά χάσαμε την πόλη, λόγω της άπειρης ανοχής στην παραβατικότητα. Κάποτε πρέπει να την επαναδιεκδικήσουμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή