Η Ε.Ε. αναμένει από τη Βρετανία βελτιωμένες προτάσεις για το κόστος του Brexit

Η Ε.Ε. αναμένει από τη Βρετανία βελτιωμένες προτάσεις για το κόστος του Brexit

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ε.Ε. ξεκαθάρισε χθες στο Λονδίνο ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις του Brexit, σχολιάζοντας την έλλειψη προόδου σε ό,τι αφορά το κόστος του διαζυγίου και το θέμα της Βορείου Ιρλανδίας. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπαθεί να διαβεβαιώσει τους εταίρους ότι το Λονδίνο θα τιμήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Μέχρι σήμερα το Λονδίνο έχει προσφέρει μόνον 20 δισ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις της Ε.Ε. κυμαίνονται από 60 δισ. έως 100 δισ. ευρώ.

Από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος της Ε.Ε. για τα κοινωνικά δικαιώματα, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαραντκάρ είπε ότι η Ε.Ε. προτίθεται να περιμένει μέχρι να κάνει η Βρετανία «παραχωρήσεις», ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων μπορεί να συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο. Θεωρεί, ωστόσο, ότι μπορεί να επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος» μέχρι τη σύνοδο της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε η κ. Μέι θα επιθυμούσε να δοθεί στη Βρετανία διετής παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για το Brexit που είναι ο Μάρτιος του 2019, ένα αίτημα που αρνείται να ικανοποιήσει η Ε.Ε. αν δεν συμφωνηθεί το κόστος του διαζυγίου του Brexit. Οι βρετανικές επιχειρήσεις πιέζουν, εν τω μεταξύ, για διετή παράταση, ώστε να έχουν χρόνο για να προσαρμοστούν στη μετά το Brexit εποχή.

Στο πλαίσιο της προαναφερόμενης συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τροποποίησε το πρόγραμμά του για να συναντηθεί με την κ. Μέι. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός συναντήθηκε, επίσης, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφεν Λεβέν. Οι 27 υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ε.Ε. δέχτηκαν να ξεκινήσουν τις προεργασίες για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων που αφορά τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας. Για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, το Λονδίνο θα πρέπει να αποσαφηνίσει τις θέσεις του όσον αφορά το κόστος του διαζυγίου, τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών στην Ε.Ε. και τα σύνορα Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Προς το παρόν, είναι μεγάλη η οικονομική διαφορά ανάμεσα στα μόνον 20 δισ. ευρώ που προσφέρει η Βρετανία και τα 60 δισ. με 100 δισ. ευρώ που θεωρεί η Ε.Ε. ότι είναι οι υποχρεώσεις του Λονδίνου στον προϋπολογισμό των Βρυξελλών.

Ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ζήτησε από την Ε.Ε. να συμβιβαστεί, διότι η Βρετανία έχει κάνει «όλο το τρέξιμο». Σε συνέντευξη που έδωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, ο κ. Ντέιβις είπε ότι «θέλω να συμβιβαστούν. Εμείς ήδη έχουμε κάνει πολλούς συμβιβασμούς».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή