Δημ. Τζανακόπουλος: Πρέπει να επιταχυνθούν τα αντιπλημμυρικά έργα

Δημ. Τζανακόπουλος: Πρέπει να επιταχυνθούν τα αντιπλημμυρικά έργα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως πρώτιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης έθεσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος,  τη θετική κατάληξη των επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ώστε, να μην υπάρξουν περισσότερες απώλειες.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα δύο στάδια αντιμετώπισης του προβλήματος.

«Το πρώτο είναι η καταγραφή των υλικών ζημιών και στη συνέχεια η εκπόνηση ενός σχεδίου για την αποκατάστασή τους και την αποζημίωση των πληγέντων. Διότι, αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι έχουν βρεθεί στην κυριολεξία επί ξύλου κρεμάμενοι. Έχουν χάσει το σπίτι τους, την περιουσία τους και βρίσκονται σε μία κατάσταση η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπολος και συμπλήρωσε:

«Το δεύτερο στάδιο της κρατικής παρέμβασης, έχει να κάνει με την εκπόνηση ενός εκτεταμένου σχεδίου για να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από δεκαετίες άναρχης δόμησης, όχι μόνο στη δυτική Αττική, αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας».

«Ήδη βεβαίως η Περιφέρεια αλλά και η Κυβέρνηση έχουν κάνει βήματα και έχουν προϋπολογιστεί περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα εκ των οποίων τα 500 περίπου από την Περιφέρεια και 100 από το ΠΔΕ και το ΠΕΠ, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης και πρέπει να επιταχυνθούν», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οσο για την ανάληψη ευθυνών σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ευθύνες βεβαίως και υπάρχουν. Αυτό που νομίζω όμως ότι πρέπει να επισημάνουμε σήμερα είναι ότι τα μπαζωμένα ρέματα και τα αυθαίρετα κτίσματα, ήταν ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε το ελληνικό κράτος, επί δεκαετίες, το πρόβλημα της στέγης.

Αντί να εκπονηθούν κρατικές πολιτικές στήριξης για την απόκτηση στέγης, αντί να υπάρξει ένας σαφής χωροταξικός σχεδιασμός, το κράτος έκλεινε τα μάτια στην αυθαιρεσία, διότι κατά αυτόν τον τρόπο αντιμετώπιζε το πρόβλημα των ανισοτήτων και το πρόβλημα στέγης ιδιαίτερα των πιο αδύναμων στρωμάτων».

«Ήταν και αυτή μια “κρατική τεχνολογία” ανοχής της παρανομίας για την οικοδόμηση συναινέσεων που στην πραγματικότητα μετέθετε και μετατόπιζε το πρόβλημα. Ακριβώς τα αποτελέσματα αυτής της βιοπολιτικής επιλογής πληρώνει σήμερα, η δυτική Αττική», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή