Γερμανία: Σε αδιέξοδο στις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Γερμανία: Σε αδιέξοδο στις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κόμματα που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία φαίνεται ότι έφτασαν σε αδιέξοδο στις συνομιλίες σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσουν στο μεταναστευτικό, καθώς η διορία που είχαν θέσει για να συμφωνήσουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα πέρασε χωρίς να γίνει καμία ανακοίνωση.

Η διορία έληξε στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) και οι συνομιλίες φαίνεται ότι συνεχίζονται ακόμη. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου τα τρία κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και οι Πράσινοι, αναγκάστηκαν να επιδιώξουν τον σχηματισμό του λεγόμενου συνασπισμού «Τζαμάικα», που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στο παρελθόν σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Μια αποτυχία τους να θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη χειρότερη πολιτική κρίση στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες, δεδομένου ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση. Οι άλλες επιλογές θα ήταν η προκήρυξη νέων εκλογών ή ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

«Το FDP αναμένει τώρα τους Πράσινους και τους συντηρητικούς για να διαπιστώσει πόσο μακριά είναι έτοιμοι να πάνε και αν θα μπορούμε να κοιτάμε οι μεν τους δε στα μάτια» είπε η γενική γραμματέας του κόμματος Νίκολα Μπέερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τώρα είναι η σειρά των άλλων κομμάτων να κάνουν παραχωρήσεις.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις το μεταναστευτικό 

Ενώ το FDP εξακολουθεί να ζητά μειώσεις φόρων, φαίνεται ότι το πιο ακανθώδες ζήτημα αφορά τη μετανάστευση, αφού οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU), το αδελφό κόμμα του CSU, επιμένει να τεθεί όριο στις νέες αφίξεις, στις 200.000 ετησίως. Από την άλλη, οι Πράσινοι διαφωνούν με το μέτρο αυτό και ταυτόχρονα θέλουν να διατηρηθεί ο κανόνας που επιτρέπει σε όσους εξασφαλίζουν άσυλο στη Γερμανία να φέρνουν στη χώρα και την οικογένειά τους.

Η αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών, κάτι που τα κόμματα θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν καθώς φοβούνται ότι θα είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η οποία εισήλθε στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο.

Bild: Διχασμένοι οι Γερμανοί πολίτες

Οι Γερμανοί πολίτες είναι διχασμένοι ως προς το τι μέλλει γενέσθαι εάν ναυαγήσουν τελικά οι διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα», αποτελούμενης δηλαδή από Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), Φιλελεύθερους (FDP) και Πράσινους (Die Gruenen), σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη Bild.

Από την έρευνα της γερμανικής λαϊκής εφημερίδας, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της από το Ινστιτούτο Emnid, προκύπτει πως εάν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων δυνητικών εταίρων σχεδόν το ήμισυ των Γερμανών πολιτών προσβλέπουν στο σχηματισμό κυβέρνησης από

τα δυο μεγάλα κόμματα, δηλαδή της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) υπό την Α. Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μ. Σουλτς.

Παρότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αποκλείσει επανειλημμένως το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν εκ νέου με την Α. Μέρκελ σε περίπτωση που αποτύχει το πείραμα της «Τζαμάικα», μια οριακή πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 49%, επιθυμούν ακριβώς αυτό. Κατά της συνέχισης του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» τάσσεται το 47%.

Το ίδιο διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες και στο ερώτημα εάν και με δεδομένες τις διαφορές μεταξύ των τεσσάρων δυνητικών εταίρων θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές. Ενώ το 47% προκρίνουν το σενάριο άμεσης προσφυγής στις κάλπες, το 50% τάσσεται κατά της προκήρυξης νέων εκλογών.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το ακροδεξιό λαϊκιστικό, ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) συνεχίζει να λαμβάνει 13% στην πρόθεση ψήφου. Το CDU/CSU θα ψήφιζε το 31%, τους Πράσινους το 11%, το SPD το 21%, τους Φιλελεύθερους το 10% και το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) to 9%.

Με πλήροφορίες Reuters, ΑΠΕ, Bild, dpa

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή