Κόντρα του Ερντογάν με την κεντρική τράπεζα για τα υψηλά επιτόκια

Κόντρα του Ερντογάν με την κεντρική τράπεζα για τα υψηλά επιτόκια

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη άνοδο εμφάνισαν χθες οι αποδόσεις των δεκαετών τουρκικών ομολόγων. Η τουρκική λίρα υποχώρησε περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου και ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έκλεισε με απώλειες 2,2%. Μεταξύ των επενδυτών επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας για δύο λόγους.

Πρώτον, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από την κυβέρνηση όσον αφορά τον πληθωρισμό. Πάντως, το πιστωτικό ίδρυμα για να μπορέσει να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα δήλωσε ότι θα διαθέσει ξένο συνάλλαγμα αξίας 3 δισ. δολαρίων, αγοράζοντας λίρες, με στόχο να βοηθήσει τις εταιρείες που δανείζονται σε ευρώ ή δολάρια. Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αρκεί το συγκεκριμένο μέτρο για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ επενδυτών και επιχειρηματιών. Παρά ταύτα, «θα αμβλυνθεί η αστάθεια στην αγορά σποτ, αφού οι εταιρείες δεν θα σπεύσουν να αγοράσουν συνάλλαγμα, αποδυναμώνοντας τη λίρα», παρατηρεί ο Γκοσέ Τσελίκ της QNB Financbank.

Δεύτερον, οι σχέσεις Αγκυρας και Ουάσιγκτον έχουν οξυνθεί με αφορμή τις καταγγελίες των αμερικανικών αρχών εις βάρος Τούρκων πολιτών (όπως ο έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ και πρώην κρατικοί αξιωματούχοι) ότι είχαν παραβιάσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος του Ιράν.

Οσον αφορά την τουρκική λίρα, αυτή χθες εξασθένησε προς το δολάριο κατά 1,2%, στις 3,9231 λίρες, ενώ από τις αρχές της χρονιάς έχει απώλειες 10%. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 20% ως προς το ευρώ. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε 46 μονάδες βάσης, στο 13,01%. Οι αντιδράσεις στην αγορά, όπως παρατηρεί το Bloomberg, σημειώνονται μετά τις δηλώσεις Ερντογάν. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε κατά της Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Ερντογάν επισήμανε «ότι βρίσκεται σε λάθος δρόμο, προσπαθώντας με εργαλείο τα υψηλότερα επιτόκια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό». Επί μακρόν, ο Τούρκος ηγέτης στηλιτεύει το «διεθνές λόμπι επιτοκίων», όπως το ονομάζει, το οποίο ευθύνεται και για τον πληθωρισμό. Σε άρθρο τους οι Financial Τimes επισημαίνουν ότι οι εκκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια δυσχεραίνουν και περιπλέκουν το έργο της Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά την αναχαίτιση του πληθωρισμού, ο οποίος ξεπέρασε το 11%. Αναλυτές της Commerzbank σημειώνουν ότι «οι πολιτικές πιέσεις προς την Τράπεζα της Τουρκίας να μειώσει τα επιτόκια είναι και ο κύριος λόγος, που χάνει την αξιοπιστία της – κι αυτό συμβαίνει, όταν ο πληθωρισμός υπαγορεύει την αύξηση του κόστους δανεισμού».

Ανάλογη γλώσσα περί διεθνούς συνωμοσίας χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος και όταν αναφέρεται στην επικείμενη δίκη του Τουρκοϊρανού επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ στις ΗΠΑ. Ο τελευταίος φέρεται να παρέκαμπτε τις κυρώσεις επί του Ιράν, κάνοντας εμπόριο χρυσού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τεχεράνη. Εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «πρόκειται για συνωμοσία εναντίον της Τουρκίας και για προσπάθεια να πληγούν οι δεσμοί της με το Ιράν, τη Ρωσία και άλλες χώρες». Τέλος, αναφέρεται ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν προβεί σε καταγγελίες για παραβίαση των κυρώσεων από πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας αλλά και από πρώην στελέχη κρατικής τράπεζάς της.

Ο Τουρκοϊρανός που έσπασε το εμπάργκο

Ο επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος εμπορεύεται χρυσό, είχε συλληφθεί πέρυσι στις ΗΠΑ. Σήμερα δεν βρίσκεται στη φυλακή, και αυτό ίσως να έχει να κάνει με το ότι δέχθηκε να συνεργαστεί με τις Αρχές. Κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε το δίκτυο των εταιρειών του για να διοχετεύσει χρήματα μέσω αμερικανικού πιστωτικού συστήματος για λογαριασμό του Ιράν. Επιπλέον, ο κ. Ζαράμπ κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ότι, για να επιτύχει τον σκοπό του, δωροδόκησε Τούρκους κρατικούς αξιωματούχους και υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών. Φέρεται ότι βοηθούσε την Τεχεράνη να διαχειρίζεται τα έσοδα σε δολάρια από τις πωλήσεις πετρελαίου, και αυτό έως έναν βαθμό το έκανε μέσω της κρατικής τράπεζας Turkiye Halk Bankasi. Το ξέπλυμα χρημάτων ήταν συγκεκαλυμμένο. Οι συναλλαγές ήταν νομιμοφανείς, εφόσον φαινόταν ότι αφορούσαν έσοδα από εμπόριο τροφίμων – κι αυτό δεν υπαγόταν στις κυρώσεις. Ο Μεχμέτ Χακάν Ατιλά, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Turkiye Halk Bankasi, συνελήφθη φέτος και κατηγορείται ότι βοήθησε τον Ρεζά Ζαράμπ. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, από την Ουάσιγκτον μέχρι την Κωνσταντινούπολη υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τις αποκαλύψεις που έχει κάνει ο Ρεζά Ζαράμπ, αν όντως τις έχει κάνει. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αμερικανικές αρχές, ο Τουρκοϊρανός επιχειρηματίας είχε ενημερώσει τον Ταγίπ Ερντογάν για το σχέδιο παράκαμψης των κυρώσεων, ζητώντας την αρωγή του. Επιπλέον, ο Ρεζά Ζαράμπ είχε κάνει δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που ελέγχονται από μέλη της οικογένειας Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή