Μαύρη Τρίτη στην τουρκική οικονομία

Μαύρη Τρίτη στην τουρκική οικονομία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορικής σημασίας εξελίξεις λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες στην τουρκική οικονομία καθώς η άνοδος των ξένων νομισμάτων συνεχίζεται. Το αμερικανικό δολάριο καταγράφει αύξηση ρεκόρ, με την τουρκική οικονομία να μετρά τις μεγάλες πληγές της.

Το πρωί της Τρίτης, η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας σκαρφάλωσε στις 3,97 λίρες. Την ίδια ώρα, το ευρώ έφτασε στις 4,67 λίρες. Παράλληλα, σε επίπεδα ρεκόρ βρέθηκαν και τα επιτόκια, καταγράφοντας αύξηση 13 μονάδων. Από τις εξελίξεις επηρεάστηκε και η τιμή της χρυσής λίρας. Πλέον ένα γραμμάριο της αντιστοιχεί σε 163 λίρες Τουρκίας και η ισοτιμία της αγγλικής λίρας έφτασε στις 5,2376 τουρκικές .

Εξαιτίας των έκτακτων εξελίξεων, η Κεντρικής Τράπεζα της Τουρκίας υποχρεώθηκε να παρέμβει για μια ακόμη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην τουρκική αγορά, με αποτέλεσμα ένα αμερικανικό δολάριο να αντιστοιχεί σε 3,95 λίρες Τουρκίας.

Τι λένε οι οικονομολόγοι;

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αυτήν την ώρα η τουρκική λίρα είναι το νόμισμα μιας αναπτυσσόμενης χώρας, το οποίο χάνει την αξία του με τους πιο γρήγορους ρυθμούς.

Τούρκοι οικονομολόγοι σχετίζουν την «Μαύρη Τρίτη» στην τουρκική αγορά με τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο της Τουρκίας. Ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρίας Τanto Capital Partners, Οζάν Όζκουραλ σημείωσε ότι η κρίση στην τουρκική οικονομία κορυφώνεται παράλληλα με την έναρξη της εκδίκασης υπόθεσης διαφθοράς στα αμερικανικά δικαστήρια, στην οποία εμπλέκονται κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Όζκουραλ, τα μέτρα προστασίας της Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να μην αποδώσουν, καθώς η τουρκική οικονομία γίνεται όλο και πιο ευάλωτη στις επιπτώσεις των μεγάλων αναταραχών στα πεδία της πολιτικής και της διπλωματίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη κρίση στην τουρκική οικονομία επηρεάζει αρνητικά και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, με πολλούς τουρκοκύπριους πολίτες να εκφράζουν έντονη ανησυχία για την πορεία των εξελίξεων στο βόρειο κομμάτι του νησιού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή