Αμφισβητείται η συμφωνία AT&T – Time Warner

Αμφισβητείται η συμφωνία AT&T – Time Warner

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγωγή με στόχο να εμποδίσει την εξαγορά του ομίλου ψυχαγωγίας Time Warner από τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό AT&T άσκησε τα ξημερώματα της Τρίτης το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Βασικό επιχείρημά του είναι ότι η εξαγορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών για ανταγωνιστικές εταιρείες και για συνδρομητές, αλλά και να επιβραδύνει την ανάπτυξη της αγοράς διαδικτυακού βίντεο.

Η AT&T απάντησε ότι η αγωγή συνιστά «ριζοσπαστική και ανεξήγητη» απόκλιση από την αντιμονοπωλιακή πρακτική δεκαετιών. Πολλοί είναι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η κυβέρνηση Τραμπ ασκεί πιέσεις για να επιτύχει την πώληση του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN, το οποίο ανήκει στην Time Warner. Η ΑΤ&Τ δήλωσε πως είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης στο δικαστήριο το συντομότερο δυνατόν, ενώ το βάρος της απόδειξης πέφτει στον ενάγοντα. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΤ&Τ Ράνταλ Στέφενσον έχει αποκλείσει κατηγορηματικά την πώληση του CNN, το οποίο τηρεί επικριτική στάση έναντι του Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ταχθεί κατά της εξαγοράς της Time Warner από την AT&T κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενώ έχει κατηγορήσει πολλάκις το CNN για διάδοση ψευδών ειδήσεων, χωρίς να υποστηρίζει τις κατηγορίες.

Ο κ. Στέφενσον, εντούτοις, τήρησε αποστάσεις και δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν το ειδησεογραφικό δίκτυο έχει τεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN είναι ένα από τα πλέον πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Time Warner.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι ο αμερικανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών θα χρησιμοποιήσει το περιεχόμενο της Time Warner για να υποχρεώσει τα ανταγωνιστικά κανάλια συνδρομητικής τηλεόρασης να «πληρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο» προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα δίκτυά του. «Διατηρούμε την πεποίθηση, και έχει αποδειχθεί από τις έρευνές μας, ότι η συγχώνευση αυτή θα πλήξει τον ανταγωνισμό, οδηγώντας σε μεγαλύτερες χρεώσεις και περιορίζοντας τις καινοτομίες εις βάρος εκατομμυρίων Αμερικανών καταναλωτών», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Πληροφορίες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico αποκάλυψαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε τελεσίγραφο στις δύο εταιρείες να πουλήσουν την Turner Broadcasting, η οποία περιλαμβάνει το CNN, ή τον πάροχο δορυφορικής τηλεόρασης DirectTV.

Η Turner Broadcasting ανήκει στην Time Warner, η οποία ελέγχει επίσης το μεγαλύτερο κινηματογραφικό στούντιο, την Warner Bros, με τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες, όπως η τριλογία «Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών» και οι ταινίες του Χάρι Πότερ. Στο χαρτοφυλάκιο της Time Warner ανήκει και το δίκτυο δορυφορικής τηλεόρασης ΗΒΟ. Επιθυμία της AT&T, της δεύτερης μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, είναι μέσω της εξαγοράς της Time Warner να μπορεί να προσφέρει ταινίες και βίντεο μέσω κινητής τηλεφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή