Daddy makeover: όταν ο μπαμπάς επισκέπτεται τον πλαστικό χειρουργό

Daddy makeover: όταν ο μπαμπάς επισκέπτεται τον πλαστικό χειρουργό

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρα οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που επισκέπτονται τον πλαστικό χειρουργό και υπόκεινται σε θεραπείες και επεμβάσεις, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση του ενδιαφέροντος των αντρών, μέχρι και 200% σε ορισμένα ιατρεία, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται πλέον ο όρος daddy makeover, προκειμένου να περιγράψει τις κοινότερες παρεμβάσεις που ζητούν οι άντρες.

Λιπογλυπτική

Η εξέλιξη της λιποαναρρόφησης είναι η λιπογλυπτική, δηλαδή η αφαίρεση λίπους με μεγάλη ευκρίνεια που συνδυάζεται συχνά με μεταφορά λίπους σε άλλα σημεία. Λόγω γενετικής κατανομής του λίπους, στους άντρες, η περιοχή που συνήθως απασχολεί είναι η κοιλιά και τα πλαϊνά του κορμού. Αφαιρώντας το λίπος, που επιμένει παρά τη γυμναστική και τη διατροφή, μπορεί να αποκτήσει κανείς μία πιο αθλητική εικόνα και να φοράει πιο εύκολα ρούχα με στενή γραμμή. Το λίπος, που συλλέγεται, μπορεί προστεθεί για να τονίσει του μύες του θώρακα, της κοιλιάς και αλλού.

Κρυολιπόλυση

Για άντρες που δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε λιποαναρρόφηση, η κρυολιπόλυση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μικρές ζώνες λίπους, όπως σε κοιλιά και κορμό. Η μέθοδος αυτή είναι μη επεμβατική, έχει μηδενική αποθεραπεία, εφαρμόζεται σε μία μόνο συνεδρία και δεν περιορίζει καθόλου από την εργασία και τις δραστηριότητες. Η τεχνολογία αυτή μπορεί παγώνοντας τους ιστούς να σκοτώσει μέρος των λιποκυττάρων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μόνιμο αποτέλεσμα και βελτιωμένες σωματικές αναλογίες. Δεδομένου ότι η εφαρμογή είναι απλή, ανώδυνη και αποτελεσματική, η κρυολιπόλυση είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο αντρικό κοινό. Μεγάλη σημασία έχει η εκτίμηση του προβλήματος και η κατάλληλη ένδειξη για τη θεραπεία, δεδομένου ότι δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος και δεν είναι για όλους.

Γυναικομαστία

Η διόρθωση της γυναικομαστίας συνεχίζει και είναι η συχνότερη επέμβαση, που εφαρμόζεται σε άντρες. Η πάθηση αυτή είναι πολύ συχνή μεταξύ αντρών, εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία και χρίζει χειρουργικής αντιμετώπισης. Η διόρθωση περιλαμβάνει λιπογλυπτική, που σε περιπτώσεις λιπομαστίας είναι από μόνη της ικανοποιητική, χειρουργική αφαίρεση του αδένα, μείωση θηλής, μείωση της χαλάρωσης η και συνδυασμό των παραπάνω. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, η επέμβαση μπορεί να έχει σύντομη αποθεραπεία, ή να διαρκεί μέχρι μερικές εβδομάδες. Οι ουλές είναι σχεδόν αόρατες, εκτός από την περίπτωση που χρειάζεται να γίνει σύσφιξη του δέρματος.

Κοιλιοπλαστική

Σε περιπτώσεις όπου έχει προηγηθεί μεγάλη απώλεια βάρους, το δέρμα και οι ιστοί της κοιλιάς εμφανίζουν μεγάλη χαλάρωση και χρειάζεται να αφαιρεθούν, προκειμένου να επανέλθει μια επίπεδη εικόνα. Ακόμα, σε άντρες που έχουν σχετικά μεγάλη κοιλιά και αδύνατα άκρα, η κοιλιοπλαστική είναι συνήθως η επέμβαση εκλογής, συνδυαζόμενη με λιποαναρρόφηση στα πλαϊνά του κορμού. Οι ουλές είναι κρυμμένες κάτω από τη γραμμή του εσώρουχου και δεν είναι ορατές στην παραλία, ενώ η βελτίωση της εικόνα είναι ριζική. Για την επέμβαση αυτή απαιτείται συνήθως αποθεραπεία 10-15 ημερών και αποχή από έντονη σωματική δραστηριότητα για 4-6 εβδομάδες.  

Μπότοξ-Υαλουρονικό-νήματα

Οι ενέσιμες θεραπείες έχουν λανθασμένα ταυτιστεί με τη θηλυκότητα και ίσως και την υπερβολή, ωστόσο όλο και περισσότεροι άντρες προσέρχονται πλέον για μπότοξ, υαλουρονικό και άλλες θεραπείες. Στους άντρες χρειάζεται να τονίσει κανείς τα αντρικά χαρακτηριστικά, να διατηρήσει τις γωνίες και μην εξαφανίσει την εκφραστικότητα, ώστε οι εφαρμογές και οι να δοσολογίες είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες αυτές. Για παράδειγμα, με το μπότοξ μπορεί κανείς να μειώσει τις ρυτίδες του μετώπου, αλλά στους άντρες πρέπει να μην αλλάζει η θέση των φρυδιών προς τα πάνω και να μην εξαφανίζεται τελείως η κινητικότητα στο μεσόφρυο. Τα υαλουρονικά χρησιμοποιούνται για να αποκατασταθούν σημεία απώλειας όγκου το προσώπου και να τονιστούν οι γωνίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεταξύ αντρών παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η μέθοδος λίφτινγκ του προσώπου με νήματα, στην οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί η χαλάρωση στις παρειές, το λαιμό και τα ζυγωματικά. Τέλος, μια πολύ συχνή θεραπεία είναι η έγχυση ενεργού πλάσματος PRP στο τριχωτό της κεφαλής, ώστε να αντιμετωπιστεί ή να επιβραδυνθεί η αραίωση των μαλλιών σε περιπτώσεις αρχόμενης αλωπεκίας.

Από τον Πρόδρομο Παπαϊωάννου, MD, PhD, Πλαστικό Χειρουργό, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

 

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή