Διαφωνίες στην ΕΚΤ για τη διάρκεια του QE

Διαφωνίες στην ΕΚΤ για τη διάρκεια του QE

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε άλλο παρά συναινετικό ήταν το κλίμα στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξει καταληκτική ημερομηνία στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. Μετά τη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα μειωθούν οι μηνιαίες αγορές τίτλων σε 30 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2018, αλλά ότι το πρόγραμμα θα ισχύει τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Αφησε, επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση του προγράμματος ή ακόμη και για αύξηση των μηνιαίων αγορών αν οι συνθήκες στην Ευρωζώνη καταστήσουν κάτι τέτοιο αναγκαίο. Δηλαδή, αν επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης, τότε θα υπάρξει αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Επιπροσθέτως, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα, ορισμένοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να συνδέει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με την πορεία του πληθωρισμού, αλλά να αναφέρεται γενικότερα στη νομισματική πολιτική.

Μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών, οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters θεωρούν ότι δεν θα είναι εύκολη η απόφαση για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ακόμη και αν εξακολουθήσει να απέχει ο πληθωρισμός από τον στόχο του, κοντά στο 2%. Παρότι οι οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης ξεπερνούν τις προσδοκίες των οικονομολόγων, με τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ να εκτοξεύεται στις 57,5 μονάδες αυτόν τον μήνα, αντανακλώντας το ζενίθ εξαετίας, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να απέχει από τον στόχο, κοντά στο 2%. Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,4% από το 1,5% ένα μήνα πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή