Κέρδη για το ευρώ μετά τα θετικά στοιχεία της Ευρωζώνης

Κέρδη για το ευρώ μετά τα θετικά στοιχεία της Ευρωζώνης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία της Ευρωζώνης συνεχίζουν να αιφνιδιάζουν θετικά, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2% το 2017. Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI ανήλθε τον Νοέμβριο στο 57,5, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο 2011, ενώ σημαντική άνοδο παρουσίασαν και οι υποδείκτες που σχετίζονται με την εξέλιξη των πληθωριστικών τιμών. Παράλληλα, η Γερμανία, η ατμομηχανή της Ευρωζώνης, παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 2,8% ετησίως το τρίτο τρίμηνο, το υψηλότερο των τελευταίων τριών ετών, ενώ η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ξεπέρασε τις προσδοκίες με ανάπτυξη 2,2% ετησίως. Σύμφωνα με την εκτίμηση της αγοράς, οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε νέα επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πέρα από τον Σεπτέμβριο του 2018. Η άποψη αυτή βρήκε περαιτέρω στήριξη στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών για το εάν θα έπρεπε να δοθεί μήνυμα στις αγορές για τερματισμό του προγράμματος τον Σεπτέμβριο του 2018 ή να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης του προγράμματος.

Η πιθανότητα η ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε νέα παράταση του προγράμματος πέρα από τον Σεπτέμβριο του 2018 επηρέασε αρνητικά τα κυβερνητικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης, με την απόδοση του 2ετούς γερμανικού τίτλου –η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή– να ανέρχεται στο τέλος της εβδομάδας στο -0,650% για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Εντούτοις, το ευρώ ευνοήθηκε από τα θετικά οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη έναντι σχεδόν όλων των άλλων κύριων νομισμάτων, αδιαφορώντας για την πολιτική κρίση στη Γερμανία. Επωφελούμενο από τη γενικότερη αποδυνάμωση του δολαρίου, η ισοτιμία ευρώ/δολ. βρέθηκε σε ανοδική πορεία το δεύτερο μισό της εβδομάδας, καταγράφοντας υψηλό 1,1875 την Παρασκευή, το υψηλότερο από τις 12 Οκτωβρίου έπειτα από προσωρινή πτώση στο 1,1712 στις αρχές της εβδομάδας. Βασικός αρνητικός παράγοντας για το δολάριο αποδείχτηκαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed στις 31 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου. Αρκετά από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής συμφώνησαν ότι μια νέα αύξηση 25 μ.β. στα επιτόκια στο άμεσο μέλλον (12-13 Δεκεμβρίου η επόμενη συνεδρίαση) είναι δικαιολογημένη βάσει των θετικών προοπτικών για την αμερικανική οικονομία. Εντούτοις, κάποια από τα μέλη εξέφρασαν ανησυχία πως οι περιορισμένες πληθωριστικές πιέσεις ίσως να μην οφείλονται σε προσωρινούς παράγοντες, ενισχύοντας την άποψη ότι η Fed ενδεχομένως υποχρεωθεί να ακολουθήσει μια λιγότερο –σε σύγκριση με την αναμενόμενη– επιθετική νομισματική σύσφιγξη το 2018.

* Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή