Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/11/17)

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές ενδείξεις για την ανταπόκριση ομολογιούχων στο εγχείρημα του swap

Ικανοποίηση επικρατεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών, από τη μέχρι στιγμής ανταπόκριση των ομολογιούχων από Ελλάδα και εξωτερικό στο εγχείρημα του swap. Πρόκειται για την ανταλλαγή των 20 σειρών παλαιών τίτλων, που προέκυψαν το 2012 μετά το PSI, συνολικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ, με 5 νέες σειρές. Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση δοκιμάζει τις αγορές, ενόψει του τέλους του προγράμματος, μετά την έκδοση πενταετούς ομολόγου τον Ιούλιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διερεύνηση των προθέσεων γίνεται σχεδόν «πόρτα πόρτα» στους ομολογιούχους, ιδίως στο εξωτερικό , με καλά αποτελέσματα. Οι πρώτες εκτιμήσεις από κύκλους της αγοράς αναφέρουν αναμενόμενη συμμετοχή τουλάχιστον 75%, αλλά στα σίγουρα θα ξέρουμε την προσεχή Τρίτη στις 5 μ.μ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος (φωτ.) θα συμμετάσχει στο swap με το κοινό κεφάλαιο, περίπου 6 δισ. ευρώ, όχι όμως και με το δικό της ομόλογο, περίπου 800 εκατ. ευρώ, διότι κάτι τέτοιο θεωρείται νομισματική χρηματοδότηση, που απαγορεύεται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως διευκρινίζουν κύκλοι της κεντρικής τράπεζας. Εφόσον όλα πάνε καλά, στον ΟΔΔΗΧ θα βάλουν πλώρη για την επόμενη έκδοση, που τοποθετείται μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης . Εφόσον το Eurogroup ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης στις 22 Ιανουαρίου, η αγορά αναμένει ότι ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην επόμενη έξοδο τον Φεβρουάριο.

Επιμένουν στην ποσόστωση οι θεσμοί

Την προηγούμενη Κυριακή η «Κ» είχε παρουσιάσει τα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος να δημιουργήσει έναν νέο φορέα Κτηματολογίου, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, που θα έχει 186 γραφεία σε όλη τη χώρα και θα απασχολεί 1.017 εργαζομένους, έναντι των 368 που έχει το σημερινό Κτηματολόγιο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μην περιληφθούν αυτές οι προσλήψεις στην ποσόστωση (μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις) με το επιχείρημα ότι το Κτηματολόγιο, που θα αναλάβει και το έργο των υποθηκοφυλάκων, θα έχει έσοδα που θα υπερκαλύπτουν τη μισθολογική δαπάνη. Ωστόσο, το επιχείρημα δεν φαίνεται να πείθει, προς το παρόν, τους θεσμούς. Οι εκπρόσωποί τους είναι της άποψης ότι πρέπει να συνυπολογιστούν στην ποσόστωση. Κι αν επιμείνουν, το πιθανότερο είναι το σχέδιο θα μείνει στα χαρτιά.

Ενα από τα assets

που σχεδιάζει να βγάλει σύντομα προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς είναι το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Και όλοι προεξοφλούν ότι θα είναι το επόμενο μεγάλο deal στον κλάδο της υγείας, καθώς από το 2018 το «Ερρίκος Ντυνάν» δεν θα είναι πλέον ζημιογόνο. Αρα η Πειραιώς, που το χρηματοδότησε με 180 εκατ. ευρώ, θα είναι σε θέση να το βγάλει προς πώληση.

Η διαδικασία αυτή –χρηματοδότηση, εξυγίανση, πώληση– είναι η φυσιολογική πορεία σε έναν κανονικό κόσμο. Για κάποια στελέχη της κυβέρνησης, όμως, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, το «Ντυνάν» θα πρέπει να κρατικοποιηθεί! Εκανε, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, την πρόταση, αλλά δεν είπε από πού θα βρεθούν τα λεφτά για την εξαγορά.

Εκτός αν θεωρεί ότι μπορεί να γίνει κρατικοποίηση με ανάρτηση στο Facebook.

Δύσκολο χειμώνα «βλέπει» η ΡΑΕ

Δυσμενή είναι τα στοιχεία που υπάρχουν για τον χειμώνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκο Μπουλαξή, ο οποίος, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η ΡΑΕ ενόψει του χειμώνα, προκειμένου να αποφευχθεί η περυσινή ενεργειακή κρίση. Μεταξύ αυτών, η δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων όπως LNG και η διατήρηση σε λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Οπως ανέφερε, τα νερά φέτος στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών είναι χαμηλά, κάτι που αποστερεί δυνατότητες που ήταν καθοριστικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πέρυσι, ενώ αντίστοιχη είναι και η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα νερά και στις γειτονικές χώρες, όπου μάλιστα και γενικά η παραγωγή δεν είναι μεγάλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή