ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ψυχραιμία και ηρεμία συνιστά ο Μάρτιν Σουλτς

REUTERS, A.P.

Το χαμόγελο επέστρεψε στα χείλη της υπηρεσιακής καγκελαρίου Μέρκελ, μετά την ευρεία συμφωνία στους κόλπους του κόμματός της για την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών σχηματισμού κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τη συνάντηση της Πέμπτης στο γραφείο του ομοσπονδιακού προέδρου Σταϊνμάγερ. Πάντως, στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών ξεκαθαρίζουν ότι το ζήτημα της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης απέχει πολύ από την κορυφή της διαπραγματευτικής ατζέντας του κόμματος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ανοικτοί στην επαναδημιουργία του «μεγάλου συνασπισμού» στο Βερολίνο ή σε κάποια άλλη μορφή συνεργασίας CDU-SPD εμφανίστηκαν τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες, καθώς κανένας από τους εμπλεκομένους δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αποφάσεις ως προς το αν και πότε θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ληφθούν στη συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων υπό τον πρόεδρο Σταϊνμάγερ, την Πέμπτη.

«Θα αποκτήσουμε, πιθανώς, έναν σχηματισμό που δεν υπήρξε ποτέ ξανά στην ιστορία της ομοσπονδιακής Γερμανίας. Δεν πρέπει να φοβόμαστε. Χρειαζόμαστε ηρεμία και ψυχραιμία. Διαθέτω και τα δύο», έγραψε χθες στον λογαριασμό του στο Twitter ο επικεφαλής του SPD, Μάρτιν Σουλτς.

Το βράδυ της Κυριακής, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα αποφάσισε να διερευνήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας, ενώ ανάλογη απόφαση είχαν λάβει οι Σοσιαλδημοκράτες έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Κάποια στελέχη του κόμματος προέτρεψαν τον Σουλτς να κρατήσει το κόμμα εκτός κυβέρνησης, στηρίζοντας κυβέρνηση μειοψηφίας υπό συγκεκριμένους όρους, ενώ άλλα στελέχη έθεσαν αιτήματα όπως η καθιέρωση ενιαίας ασφάλισης για όλους με παράλληλη κατάργηση των ιδιωτικών ασφαλίσεων υγείας και η εγγύηση του ύψους των συντάξεων με περισσότερα κονδύλια από τον προϋπολογισμό, ανεξάρτητα από τα χρήματα που εισρέουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Τα ευρωπαϊκά ζητήματα, πάντως, δεν περιλαμβάνονται στα θέματα αιχμής. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του SPD είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να προσδοκά από το κόμμα να διασώσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Γάλλου προέδρου Μακρόν.

Το Σαββατοκύριακο, η Αγκελα Μέρκελ είχε περιγράψει ως εξής τις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης: Προϋπολογισμός χωρίς νέο δανεισμό, αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης, ελαφρύνσεις για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και μείωση των εισφορών κάτω από το 40%.

Πάντως, η στάση του κόμματος της καγκελαρίου εξόργισε χθες τους Σοσιαλδημοκράτες, καθώς ο υπουργός Γεωργίας, προερχόμενος από το CDU, έδωσε το πράσινο φως στις Βρυξέλλες για την παράταση της κυκλοφορίας του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, παρά τη ρητή άρνηση της υπουργού Περιβάλλοντος που προέρχεται από το SPD. «Οποιος ενδιαφέρεται για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε δύο συνομιλητές δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι», δήλωσε η υπουργός Μπάρμπαρα Χέντρικς.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ