Ο Μπερλουσκόνι προτείνει στρατηγό για την πρωθυπουργία

Ο Μπερλουσκόνι προτείνει στρατηγό για την πρωθυπουργία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Εναν στρατηγό ε.α. πρότεινε χθες ο επικεφαλής της ιταλικής Κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως πρωθυπουργό της Ιταλίας στην κυβέρνηση που σκοπεύει να σχηματίσει με τη Λέγκα του Βορρά και τους ακροδεξιούς Αδελφούς της Ιταλίας μετά τις εκλογές της άνοιξης. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι κανένα κόμμα δεν θα αποσπάσει απόλυτη πλειοψηφία, αλλά ότι ο συνασπισμός των τριών αυτών κομμάτων θα κατορθώσει, κατά πάσα πιθανότητα, να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Μπερλουσκόνι παραμένει ισχυρός άνδρας της Κεντροδεξιάς, παρόλο που δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, μετά την καταδίκη του το 2011 για αθέμιτη άσκηση επιρροής. Αυτό θέλησε να υπενθυμίσει χθες, καταλαμβάνοντας εξαπίνης όχι μόνο τον πιθανό εταίρο του, Ματέο Σαλβίνι, της Λέγκας του Βορρά, αλλά και τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, τον στρατηγό των καραμπινιέρων Λεονάρντο Γκαλιτέλι. «Πρώτη φορά το ακούω» δήλωσε χθες το πρωί ο Σαλβίνι, θυμίζοντας ότι είχε προτρέψει τον Μπερλουσκόνι να αφήσει την ονοματολογία, γιατί «αυτό είναι το τελευταίο που θέλουν τώρα να ακούσουν οι Ιταλοί». Στην πράξη, ο Σαλβίνι εποφθαλμιά ο ίδιος την καρέκλα του πρωθυπουργού, στην περίπτωση που η Λέγκα του Βορρά ξεπεράσει σε ψήφους τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, ενδεχόμενο διόλου απίθανο.

Ο Μπερλουσκόνι τον αγνόησε, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα έχει είκοσι υπουργούς, εκ των οποίων οι οκτώ θα προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, ενώ πρωθυπουργός θα μπορούσε να είναι ο Γκαλιτέλι. Μετά την αποστράτευσή του, το 2015, ο Γκαλιτέλι ανέλαβε επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου ντόπινγκ, με τη συγκατάθεση του Κεντροαριστερού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Ο ιταλικός Τύπος τονίζει ότι ο Γκαλιτέλι χαίρει εκτίμησης τόσο στον χώρο της Κεντροαριστεράς όσο και της Κεντροδεξιάς, αν και είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας που γίνεται ανοικτή αναφορά στην πιθανότητα να αναλάβει ένας στρατιωτικός τη διακυβέρνηση της Ιταλίας.

Λίγους μήνες πριν ρίξει στο τραπέζι το όνομα του Γκαλιτέλι, ο Μπερλουσκόνι είχε εκφράσει την προτίμησή του για την πρωθυπουργοποίηση του μάνατζερ της FIAT Σέρτζιο Μαρκιόνε. Η εφημερίδα Corriere della Sera αναφέρει ως άλλον πιθανό υποψήφιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και τον κυβερνήτη της επαρχίας Βένετο, προερχόμενο από τη Λέγκα του Βορρά, Λούκα Τζάια.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή